Obiecujący wzrost cen produktów mleczarskich
W ostatnim tygodniu marca ceny masła w blokach wynosiły 17,31 zł/kg. Jest to cena wyższa o 18% niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. W najbliższym czasie sięgnie ona prawdopodobnie nawet 20 zł/kg. Oczywiście pociągnie to za sobą ceny mleka przerzutowego. Wzrosły również ceny mleka w proszku, zarówno odtłuszczonego, jak i pełnego. W ostatnim tygodniu marca wynosiły one odpowiednio 10,39 i 12,96 zł/kg. Jest to o 2 i 4% więcej niż przed miesiącem. Ceny tak ważnego dla polskiego rynku produktu, jakim jest odtłuszczone mleko w proszku nadal wzrastają i już wkrótce mogą przekroczyć poziom 12 zł/kg. W przypadku serów dojrzewających z końcem marca zbywane one były przeciętnie za 14,42 (w przypadku sera edamskiego) i 14,61 zł/kg w przypadku sera gouda. Obydwa z tych najpopularniejszych w Polsce gatunków były droższe o odpowiednio 2 i 4% niż przed rokiem. Można powiedzieć, że ceny tych podstawowych produktów mleczarskich wykazują stabilny wzrost.
Podobne tendencje widoczne są w większości państw Unii Europejskiej. Z końcem marca unijne ceny masła wynosiły 3,89 euro/kg – było to aż o 7% więcej...