Które produkty straciły na wartości?
Najsilniej, tzn. o 7,4% do 2905 dolarów/t straciło na wartości pełne mleko w proszku. Cena odtłuszczonego mleka w proszku spadła o 4,6% do 1913 dolarów/t. O 4,3% do 3713 dolarów/t obniżyła się cena sera cheddar. Masło staniało natomiast o 4% do 5390 dolarów/t. Do produktów, które straciły na wartości 3 lipca zalicza się również bezwodny tłuszcz mleczny. Produkt ten staniał o 1,7% do 5937 dolarów/t.
Najsilniejszy spadek cen na GDT w tym roku
Jedynymi produktami, które zyskały na wartości były sproszkowana maślanka oraz kazeina. Maślanka w proszku zdrożała o 6,4% do 2480 dolarów/t a kazeina o 3,6% do 5089 dolarów/t.
Spadek cen spowodował, iż na aukcji sprzedano więcej towarów. Warto zaznaczyć, iż tak silnego spadku indeksu cen na GDT nie odnotowano jeszcze w tym roku.
dr Magdalena Szymańska
(fot. archiwum)
dr Magdalena Szymańska
(fot. archiwum)