Powstanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności staje się coraz bardziej realne, a można nawet powiedzieć, że pewne. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o PIBŻ, która zastąpi Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Nowa inspekcja ma funkcjonować od stycznia przyszłego roku. Przejmie ona wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Te instytucje zostaną więc zlikwidowane. PIBŻ przejmie także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej. Czy nowa inspekcja będzie bardziej przyjazna rolnikom? Zdaniem resortu, połączenie inspekcji spowoduje, że system kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności na wszystkich etapach jej produkcji będzie bardziej zintegrowany oraz uproszczony.
Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności w każdym powiecie będzie miała trójstopniową strukturę:
Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności, wojewódzki i graniczny oraz powiatowy inspektor. W praktyce oznacza to, że te inspekcje, które dotychczas nie funkcjonowały w powiecie będą miały teraz tam swoich inspektorów.
Główny Inspektor będzie centralnym organem administracji rządowej, podlegającym ministrowi rolnictwa. Mają funkcjonować przy nim dwa organy doradczo-opiniodawcze:
Rada Sanitarno-Epizootyczna i
Rada do spraw Laboratoriów.
Jakie zadania będzie mieć Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności?
Trójstopniowa struktura nowej inspekcji spowoduje, iż w powiecie zaistnieje obecny IJHARS. Większość zadań realizowanych teraz przez wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych realizowana będzie przez powiatowych inspektorów bezpieczeństwa żywności.
Na poziom powiatu zostaną przeniesione także niektóre zadania wykonywane przez Inspekcję Ochrony Środowiska, która zajmuje się kontrolą przestrzegania przepisów dotyczących warunków stosowania i przechowywania nawozów oraz środków wspomagających wzrost roślin. Proponuje się, aby kontrole stosowania nawozów oraz środków wspomagających wzrost roślin wykonywane były na poziomie powiatu. Natomiast kontrola obrotu tymi preparatami, podobnie jak w przypadku środków ochrony roślin – na poziomie województwa. Do powiatowych inspektorów należeć będzie więc: ocena stopnia zagrożenia roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów w przypadku wystąpienia organizmu niekwarantannowego.
Będą oni także przeprowadzać:
- kontrole roślin,
- produktów roślinnych
- przedmiotów, w tym podłoży, opakowań lub środków transportu, w zakresie występowania organizmów szkodliwych.
Sprawdzą też, czy jest prowadzony rejestr przedsiębiorców zajmujących się uprawą roślin szczególnie podatnych na porażenie przez organizmy kwarantannowe oraz produktów roślinnych.
Obejmą nadzorem ich wytwarzanie, magazynowanie, pakowanie, sortowanie i wprowadzanie lub przemieszczanie na terenie Polski. Powiatowi inspektorzy będą wydawali też paszporty roślinne, świadectwa fitosanitarne lub świadectwa fitosanitarne dla reeksportu.
Ekologiczne rolnictwo też w PIBZ
Zmiany zostały wprowadzone także w nadzorze nad rolnictwem ekologicznym. Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności zajmie się obecnymi zadaniami przypisanymi w tym zakresie IJHARS, PIORiN oraz Inspekcji Weterynaryjnej.
Ponadto Główny Inspektor nowej inspekcji przejmie od ministra rolnictwa kompetencje związane z
udzielaniem upoważnienia do działania jako jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym. Nowa inspekcja weźmie na siebie część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W kompetencjach PIS pozostawiono kwestie dotyczące suplementów diety oraz produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. PIS w dalszym ciągu będzie też odpowiadać za nadzór w zakresie żywienia. PIBŻ zajmie się natomiast nadzorem nad obrotem i stosowaniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Magdalena Szymańska