Samorząd rolniczy walczy o uaktualnienie cen minimalnych m.in. zbóż, mleka w proszku, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego. Są to ceny skupu, poniżej poziomu których kraj może skorzystać z mechanizmów interwencyjnych dopuszczonych w UE, czyli uruchomić skup lub dopłaty do przechowywania tych produktów.
Rolnicy walczą o podniesienie cen minimalnych produktów rolnych
Zdaniem Krajowej Rady Izb Rolniczych ceny przyjęte za podstawę do uruchomienia skupu interwencyjnego odbiegają od realiów obecnej sytuacji rynkowej i gospodarczej w sektorze rolnym.
- Konieczne jest wyliczenie kosztów produkcji poszczególnych płodów rolnych oraz wprowadzenie cen minimalnych gwarantowanych na płody rolne w celu uruchomienia skupu interwencyjnego - apeluje do ministra rolnictwa samorząd rolniczy.
Izby rolnicze: uruchomienie interwencji na rynkach rolnych przyczyni się do rozwiązania problemów
Według samorządu rolniczego uaktualnienie cen minimalnych i uruchomienie interwencji na rynkach rolnych przyczyni się do rozwiązania problemów powodujących bardzo trudną sytuację w rolnictwie.
Ile wynoszą ceny interwencyjne w rolnictwie?
W tej chwili dla pszenicy cena interwencyjna wynosi 101,31 euro/t. Natomiast dla odtłuszczonego mleka w proszku cena interwencyjna to 169,80 EUR/100 kg. Jeśli zaś chodzi o wołowinę Komisja Europejska może skorzystać z interwencji publicznej, jeśli cena spadnie poniżej 2224 euro za tonę. Natomiast w odniesieniu do masła jest to 246,39 EUR za 100 kg.
Widać więc, że bieżący poziom cen interwencyjnych nie odzwierciedla realiów rynkowych i powoduje, że mechanizm interwencji nie spełnia swoich celów.
Jakie produkty mogą być interwencyjnie skupowane lub prywatnie przechowywane?
Obecnie interwencja publiczna, czyli skup przez państwo UE, jest możliwa w kilku sektorach, które są podatne na wahania cen. Należą do nich:
- pszenica zwyczajna, pszenica durum, jęczmień i kukurydza
- ryż
- wołowina i cielęcina
- masło
- odtłuszczone mleko w proszku.
W okresie niższych cen rynkowych UE może również wspierać podmioty sektora prywatnego w pokrywaniu kosztów przechowywania produktów przez określony czas. Dopłaty do prywatnego przechowywania mogą zostać przyznane w następujących sektorach:
- cukier biały
- oliwa z oliwek
- wołowina
- masło, ser i odtłuszczone mleko w proszku
- mięso ze świń
- mięso baranie i kozie
- włókno lniane.
Kamila Szałaj