Rosyjski import mięsa spadł w pierwszej połowie 2014 r. o 37% w porównaniu do analogicznego okresu 2013 r. – informuje Przedstawicielstwo Handlowe Federacji Rosyjskiej w Polsce, powołując się na informacje rosyjskiego resortu rolnictwa. Od stycznia do końca czerwca rosyjskie przedsiębiorstwa sprowadziły z zagranicy 560 tys. t mięsa. Import wieprzowiny spadł w tym czasie o 34% do 169 tys. t, wołowiny o 21% (do 196 tys. t), a drobiu o 10,6% (do 166,8 tys. t). W tym czasie wieprzowina podrożała w Rosji o 17% (do 253 rubli/kg, czyli 22 zł/kg). Za 1 kg wołowiny Rosjanie płacili o 2,6% więcej (253 ruble/kg), a drób podrożał u nich o 10% (do 118,5 rubla/kg, czyli 10,5 zł/kg).
Rosjanie wprowadzili zakaz importu żywych świń i wieprzowiny z wszystkich krajów Unii Europejskiej 30 stycznia 2014 r. Powoływali się przy tym na zagrożenie afrykańskim pomorem świń. Od 7 kwietnia 2014 r. Rosselchoznadzor nałożył ograniczenia na dostawy do Rosji gotowych produktów mięsnych z wieprzowiny z Polski i Litwy. Po tym, 8 kwietnia 2014 r., UE złożyła pozew do WTO przeciw Rosji w związku z zakazem dostaw wieprzowiny z Europy. Unia Europejska domaga się powołania panelu ekspertów w ramach WTO. Kwestionuje zasadność wprowadzenia zakazu importu wieprzowiny do Rosji ze względu na zagrożenie ASF. Bruksela twierdzi, że Moskwa potraktowała partnerów handlowych nierówno, ponieważ nie wprowadziła embarga na import z Białorusi i Ukrainy, gdzie również pojawiły się przypadki choroby.