Chmiel w Polsce rośnie w siłę
Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2019 roku powierzchnia upraw chmielu w Polsce ogółem wyniosła 1762 ha. Było to o 106 ha więcej niż w 2018 roku. W latach 2017–2019 powierzchnia uprawy chmielu zwiększyła się o około 15% w stosunku do średniej z lat 2014–2016.
Dla producentów chmielu nadciągają chude lata. Wszystko przez drożyznę
Jak informuje ministerstwo w piśmie z ubiegłego roku skierowanym do Lubelskiej Izby Rolniczej, do zwiększenia upraw zachęcały plantatorów korzystne ceny chmielu w ostatnich latach. Grzegorz Lipa, prezes Związku Polskich Plantatorów Chmielu, potwierdza, że dzięki wieloletnim kontraktom zawieranym z odbiorcami chmielu przez pośredników produkcja szyszki chmielowej w ostatnich latach była w miarę stabilna i dochodowa. Ale wygląda na to, że nadchodzą lata chude. A na pewno gorszy sezon. Ma to związek z potężnymi wzrostami kosztów produkcji. Galopują ceny nawozów, paliw, energii elektrycznej.
– Ceny chmielu ustalane w wieloletnich kontraktach są stałe. Nie słyszałem o udanym przypadku...