Rosną ceny świń w Niemczech
Po ponad dwóch miesiącach, Niemcy w końcu zdecydowali się na podwyżki cen skupu żywca wieprzowego.
Cena na tydzień od 14 do 20 listopada br. wynosi w E klasie 1,89 euro/kg, czyli ok. 8,1 zł/kg. Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest bardzo duże.
Podobnie jest tam z prosiętami, poszukiwane są zarówno prosięta krajowe, jak i zagraniczne, podaż ledwo pokrywa popyt.
W Dani cena żywca wieprzowego ustabilizowała się
Tymczasem w Danii po siedmiu z rzędu kolejnych podwyżkach, ceny wyhamowały. Od 15 do 21 listopada kilogram żywca wieprzowego będzie kosztował tam 13,60 DKK/kg, czyli ok. 7,75 zł/kg. Cena ta dotyczy tuczników o wadze WBC od 67 do 94,9 kg. Wysoka cena tuczników przekłada się na podwyżki cen warchlaków.
W Polsce rośnie cena krajowych warchlaków
Obecnie hodowcy, którzy kupują importowane z Danii zwierzęta o wadze 30 kg, muszą liczyć się z wydatkiem sięgającym nawet 380–390 zł za sztukę o najwyższym statusie zdrowotnym. Najtańsze warchlaki importowane z Danii kosztują powyżej 330 zł za sztukę.
W Polsce zdrożały także krajowe warchlaki. Są one sprzedawane za ok. 330–375 zł za sztukę.
Część ubojni, zwłaszcza te usytuowane w zachodniej oraz w środkowej Polsce, podniosła też ceny skupu żywca wieprzowego. Podwyżki wynoszą 10–20 groszy na kilogramie.
Zakłady, które jeszcze tego nie zrobiły, planowały zmienić cenniki w najbliższym czasie. Jednak pojawienie się wirusa ASF u dzików pod Wschową i Nową Solą w woj. lubuskim może znacznie zmienić ceny świń w Polsce.
dr Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay