StoryEditorWiadomości rolnicze

Ruszają dopłaty do przechowywania wieprzowiny

18.03.2015., 11:03h
Komisja Europejska formalnie zatwierdziła przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego. W piątek 6 marca zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym KE, a w poniedziałek 9 marca weszły w życie. 

Reguluje je Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 62 z 06.03.2015, str. 16), zgodnie z którym przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. W założeniu ma to czasowo zmniejszyć dostawy na rynek i tym samym podnieść ceny wieprzowiny, które drastycznie spadły po tym, jak wszedł w życie zakaz importu unijnej wieprzowiny do Rosji. Moskwa podjęła taką decyzję po wykryciu w Polsce oraz na Litwie przypadków afrykańskiego pomoru świń na początku 2014 roku. Według wyliczeń Komisji Europejskiej, cena świń jest o 20% niższa niż średnia z ostatnich 5 lat. 

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego, w mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski oraz są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. W ramach wsparcia mogą być przechowywane półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez 90, 120 lub 150 dni. Dopłaty, w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania, mają wynosić od 210 do 305 euro za tonę.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:

  • rejestracja przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze niezarejestrowanych), 
  • złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się przedsiębiorca,
  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję Rynku Rolnego; wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu (jednej z kategorii wymienionej w załączniku do rozporządzenia KE).

 

Dopłaty do prywatnego przechowywania obejmują mięso wyłącznie dobrej jakości, pochodzące z ubojni bądź zakładu rozbioru spełniających unijne wymagania sanitarno-weterynaryjne oraz mięso pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi oraz ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności). Minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty, wynosi 10 ton dla produktów bez kości oraz 15 ton dla pozostałych. Świeża wieprzowina powinna trafić do chłodni w ciągu 28 dni od zawarcia umowy z ARR – mięso może być dostarczone partiami. Nie ma jednak możliwości wcześniejszego wycofania wieprzowiny i wywiezienia poza obszar celny UE.ds

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 08:52