Sytuacja, w której po zniesieniu kwotowania znaleźli się zarówno producenci cukru, jak i plantatorzy, nie jest dobra.
O rynki zbytu trzeba walczyć z Brazylią, Indiami czy Tajlandią, które wytwarzają cukier głównie z trzciny cukrowej. Jak twierdzą producenci cukru, produkcja trzciny cukrowej jest opłacalna nawet przy niższych cenach cukru – ze względu na strukturę kosztów. Pokazują to statystyki: udział cukru buraczanego w globalnej produkcji cukru zmniejsza się na korzyść cukru trzcinowego, który obejmuje już niespełna 80% tego segmentu produkcji. Aczkolwiek to wcale nie jest tak, że najwięksi producenci cukru trzcinowego na świecie nie wspierają tej produkcji.
Cukier z trzciny czy buraków? To nie jest słodka gra!
Na pierwsze miejsce pod względem produkcji cukru na świecie po sezonie 2018/2019 awansowały z drugiego Indie. Wszystko za sprawą tego, że Brazylia (wieloletni lider) zamiast cukru może z trzciny cukrowej produkować etanol. Sprzyjają temu drożejąca ropa naftowa oraz wysoki kurs tamtejszej waluty (reala), który nie pomaga eksportowi cukru, temu bowiem służyłby słaby real. Z drugiej strony, gdy real zyskuje na wartości, cena c...