Zmiany w uboju młodego bydła
Od 1 czerwca będzie można dokonywać uboju na użytek własny w gospodarstwie bydła w wieku do 12. miesiąca życia. Obecnie w przypadku bydła na użytek własny można ubijać jedynie cielęta do 6. miesiąca życia. Przypominamy, iż zgodnie z przepisami mięso pochodzące z takiego uboju musi być przeznaczone na własne domowe potrzeby i nie może być sprzedawane. Zwierzę można ubić w gospodarstwie, w którym było utrzymywane, albo w innym, które ma zarejestrowaną taką działalność w Inspekcji Weterynaryjnej. Jeśli ubój jest wykonywany w gospodarstwie u rolnika, musi on powiadomić o tym powiatowego lekarza weterynarii co najmniej 24 godziny wcześniej. Zwierzę może ubić sam rolnik, jeśli posiada do tego odpowiednie kwalifikacje. Wystarczy, że posiada zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii.
Czy ubój musi by zgłoszony?
Ubój na użytek własny bydła, owiec, kóz, świń podlega także obowiązkowi zgłoszenia do kierownika biura powiatowego ARiMR. Trzeba to zrobić w terminie 7 dni, a jeśli ubój dotyczył świni utrzymywanych na obszarze podlegającym ograniczeniom z uwagi na występowanie afrykańskiego pomoru świń – w ciągu 2 dni.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay