Rolniczy handel detaliczny cieszy się coraz większą popularnością wśród rolników. Obecnie na rynku działa 11 443 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego (dane z 22.06.2021 r.) oraz 1524 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia niezwierzęcego (dane Inspekcji Sanitarnej z 31.12.2020 r.). Warunkiem jest, by wyprodukowana żywność pochodziła w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego.
Jakie będą ułatwienia w RHD?
Resort rolnictwa, chcąc ułatwić rolnikom tę formę sprzedaży i ją spopularyzować, wprowadza zmiany. Rolnicy będą mogli bezpośrednio sprzedawać swoje produkty w całym kraju. Nowe przepisy podnoszą też z 40 tys. zł do 100 tys. kwotę przychodów zwolnioną od podatku w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Bez limitów dla konsumentów, z limitem dla dalszej sprzedaży
Dodatkowo zniesione mają być maksymalne limity żywności sprzedawanej w ramach RHD w odniesieniu do sprzedaży konsumentom finalnym. Limity będą obowiązywać tylko przy sprzedaży do handlu detalicznego. Jakie to będą limity? W tej sprawie ministerstwo rolnictwa przesłało do konsultacji społecznych rozporządzenie, które określa maksymalne ilości żywności zbywanej do zakładów. A pełną listę znajdziesz TUTAJ.
Rolnik będzie musiał prowadzić dokumentację
Rozporządzenie określi także sposób dokumentowania ilości żywności sprzedawanej w ramach RHD, z uwzględnieniem jej rodzaju oraz ochrony zdrowia publicznego, w tym zapewnienia bezpieczeństwa tej żywności. I tak MRiRW chce wprowadzić wymóg, aby rolnik prowadził i przechowywał dokumentację umożliwiającą określenie ilości takiej żywności odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawierałaby informacje o dacie zbycia żywności oraz ilości i rodzaju.
Wprowadzenie takich wymagań umożliwi organom Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalenie, czy przestrzegane są określone w rozporządzeniu maksymalne roczne limity dotyczące ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD.