Eksport cukru z Unii po 2017 r. może wynieść od 2 do 5 mln ton rocznie. Francuscy analitycy oceniają, że cena cukru białego w Unii powinna wynosić co najmniej 450 € (621$ USA) za tonę, aby ożywić jego produkcję, a cena cukru na rynku światowym musi osiągnąć co najmniej 20 centów za funt, aby stymulować eksport cukru ze Wspólnoty. Według ostatniego raportu przedstawionego Komisji Europejskiej, cena cukru białego w Unii w lutym bieżącego roku wyniosła 629 € za tonę, czyli była o 0,3% wyższa niż w styczniu 2014 r., ale o 14,8% niższa niż rok wcześniej. Na rynku światowym cena cukru surowego wynosi obecnie 17 centów za funt. Od października 2012 r. nie osiągnęła ona 20 centów za funt. 2013/14 rok był piątym, kolejnym sezonem nadwyżki w produkcji cukru na świecie. Ocenia się jednak, że w bieżącym roku nadwyżka ta spadnie o 2 mln ton na skutek wzrostu spożycia wynikającego ze zmniejszenia się cen cukru.
Unia Europejska jest wiodącym światowym producentem cukru z buraków cukrowych. 50% jego produkcji wytwarza się we Wspólnocie. Jednakże cukier z buraków cukrowych stanowi jedynie 20% światowej produkcji cukru – 80% jest wytwarzane z trzciny cukrowej. Sytuację unijnych producentów cukru polepsza fakt, że 95% rolników z Unii osiąga wyższe plony niż średnie na świecie. Produkcja izoglukozy w Unii wynosi obecnie 700 tys. ton, co stanowi 5% produkcji cukru. Jednakże kwoty produkcji izoglukozy również wygasną w 2017 r. Komisja Europejska przewiduje, że produkcja izoglukozy wzrośnie do 2,4 mln ton, a jej spożycie osiągnie w 2023 r. 2,2 mln ton.
(Agra Europe 2014, nr 2612, s. 5)
W.M.