Jak wygląda rynek wołowiny w Unii?
Rynek wołowiny w unijnej wspólnocie wszedł w 2019 roku w negatywny trend, który obecnie jest zaostrzany przez skutki pandemii. Mając na uwadze redukcję stad, eksperci z Komisji Europejskiej spodziewają się, iż w bieżącym roku, w porównaniu z poprzednim, produkcja wołowiny spadnie o 1,4%, do 6,88 mln ton. Zakłada się, że w drugiej połowie roku liczba ubojów nieznacznie wzrośnie w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, aczkolwiek opublikowane dotychczas dane za lipiec i sierpień jeszcze na to nie wskazują.
Mniejsza produkcja i konsumpcja
Spadek produkcji wołowiny w UE odnotowany w pierwszej połowie bieżącego roku był spowodowany nie tylko pojawieniem się wirusa, ale również suszą, która wystąpiła w niektórych państwach członkowskich. W tych krajach do uboju trafiały zwierzęta o niższej masie.
Spadki pogłowia bydła nadal będą odczuwane
Unijni analitycy, mając na względzie zmniejszenie pogłowia bydła, prognozują, iż spadek produkcji wołowiny będzie kontynuowany w UE w przyszłym roku. Miałby on być zbliżony do tegorocznego spadku i wynieść 1,5%. Będzie to szczególnie dotkliwe w Nie...