Wiedza o żywności ekologicznej Polacy czerpią z Internetu
To w Internecie Polacy najczęściej poszukują informacji i opinii na temat produktów żywnościowych oraz gdzie je nabywać. Mimo to, zakupy najczęściej odbywają się bezpośrednio, ponieważ przed zakupem towar musi być obejrzany.
Gdzie najczęściej Polacy kupują żywność ekologiczną?
Jak wynika z analiz SGGW, zakupy bio produktów odbywają się średnio raz w miesiącu, ale ich asortyment nadal jest wciąż ograniczony. Mimo rozrastającej się oferty w sektorze zdrowych artykułów spożywczych, zakupów tego typu drogą online dokonuje jedynie 4% badanych.
Najwięcej, bo ponad 50% konsumentów udaje się na bazar lub targ i tam dokonuje zakupu, 45% badanych trafia również do dyskontów, a 42 % do sklepów specjalistycznych (np. piekarni.). Aby nabyć eko-jedzenie zainteresowani wybierają się także do sklepów osiedlowych, gospodarstw ekologicznych lub zakupują je bezpośrednio do rolnika. Na końcu tej listy znajdują się super- i hipermarkety.
UE chce, aby do 2030 roku co najmniej 1/4 upraw zajmowało rolnictwo ekologiczne
Sektor eko-żywności będzie się stale rozwijał. W Polsce też jest to zauważalne. Polscy konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, odpowiedzialni i gotowi zapłacić więcej za produkt zgodny z regułami ekologicznymi.
Nie tylko gospodarzy, ale także polskich konsumentów czeka dość długa droga, aby w dezinformacyjnym bałaganie na temat rolnictwa ekologicznego i żywności z nim związanej, znaleźć rzetelne informacje o zdrowej żywności czy sposobach odróżniania jej od siebie.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay