Pisklęta podczas poniedziałkowego spotkania w ostrzeszowskim starostwie powiatowym rozdawał m.in. wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
„Zależy nam, aby gęsina wróciła do Wielkopolski i chcemy promować hodowlę przyzagrodową. Ludzie wezmą po 5-10 pisklaków i często dokupują kolejne. Widzą to sąsiedzi i włączają się w akcję. Pisklęta rozdawaliśmy w Ostrzeszowie, gdyż co roku odbywa się tu festiwal pasztetników” – powiedział PAP Grabowski.
Wicemarszałek dodał, że gęsina była kiedyś w regionie bardzo popularna, a akcja rozszerza się. „W ubiegłym roku po odbiór piskląt przyjechali ludzie z Mieściska w powiecie wągrowieckim. W tym roku miejscowy wójt też rozdawał tam gęsi” – mówił.
Rozdawanie piskląt gęsi od 2012 r. organizuje Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania (SOLGD). Jej celem jest zachowanie tradycji przyzagrodowego chowu polskiej białej gęsi owsianej. Jak przekazują organizatorzy, z rozdanych w poniedziałek piskląt wyhodowane zostaną gęsi, z których mięsa gospodynie przygotują potrawy na X Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Impreza odbędzie się pod koniec czerwca w Ostrzeszowie.
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD) powiedział PAP, że w Polsce produkuje się ok. 26 tys. ton gęsiny rocznie, a dla porównania łączna produkcja drobiu wynosi blisko 2 mln ton – są to dane za 2014 r.
„Większość gęsiny przeznaczona jest na eksport, głównie do Niemiec. Nasz krajowy rynek powoli powiększa się i dzięki akcjom promocyjnym i przystępnej cenie mięsa jemy coraz więcej gęsiny. Kurczak jest łatwiejszy w przygotowaniu, ale gęsina to mięso na specjalne okazje, np. Dzień Świętego Marcina i Boże Narodzenie - tę tradycję chcemy przywrócić” – mówił Dominiak.
Według informacji KRD, Wielkopolska jest jednym z regionów, który produkuje najwięcej gęsiny w Polsce.
Południowa Wielkopolska, a szczególnie rejon Ostrzeszowa i Ostrowa Wielkopolskiego, są tradycyjnym obszarem chowu gęsi w regionie.(PAP)