Przełożyła się na to z pewnością poprawa opłacalności produkcji żywca wieprzowego, jaką odczuwają rolnicy od połowy zeszłego roku. Zanotowano w związku z tym wzrost pogłowia stada podstawowego. W porównaniu z połową zeszłego roku stado loch zwiększyło się o 3,6% do ponad 901 tys. sztuk, w tym macior prośnych o 16,5 tys. sztuk (o 2,8%). W porównaniu z końcem marca 2017 roku stado loch na chów zwiększyło się o 0,5 tys. sztuk (0,1%) do poziomu 884,5 tys. sztuk.
Wciąż znaczna część świń w kraju pochodzi z importu. Świadczy o tym wyraźny spadek pogłowia prosiąt. W połowie tego roku wyniosło ono trochę ponad 2,8 mln sztuk. W pierwszej połowie bieżącego roku przyjechało natomiast do Polski blisko 2,7 mln warchlaków. Średnia waga zaimportowanej sztuki wyniosła 29,3 kg. Import żywych zwierząt był minimalnie (0,2%) niższy niż rok wcześniej.
Średnia cena 1 kg żywca wieprzowego w pierwszym półroczu 2017 roku wynosiła w skupie 5,20 zł i była o ponad 21% wyższa od notowanej w tym samym okresie w 2016 roku. W czerwcu br. za kilogram żywca wieprzowego rolnicy otrzymywali średnio 5,61 zł w skupie oraz 5,30 zł na targowiskach, czyli odpowiednio o 14,6 oraz 17,5% więcej niż w czerwcu 2016 roku. Niestety spadło spożycie wieprzowiny w naszym kraju. Konsumpcja mięsa wieprzowego w ubiegłym roku zmalała o 1,4% w stosunku do 2015 roku i wyniosła 40,8 kg na osobę. ds