W sezonie 2020/2021 produkcja cukru może być wyższa o 13% niż w sezonie 2019/2020
Więcej cukru wyprodukują wszyscy liczący się na świecie jego producenci. Brazylia, cukrowy potentat, wytworzy go o 32% więcej, co da jej produkcję na poziomie 39,5 mln t. Szacowany przez USDA wzrost produkcji cukru w Brazylii oparty jest na ocenie wpływu opadów deszczu, które wystąpiły od stycznia do marca, na zbiory trzciny cukrowej. Korzystne warunki pogodowe napędzają także wyniki plonów cukru w Indiach, które są drugim producentem cukru na świecie. Hindusi wyprodukują go o 17% więcej, tj. łącznie 33,7 mln t.
W Unii Europejskiej także wzrost produkcji cukru, lecz nie taki imponujący
Unijna produkcja ma być z kolei o 2,5% wyższa, co oznacza, że sięgnie poziomu 17,7 mln t. Odbędzie się to głównie za sprawą prognozowanego wzrostu wydajności, ponieważ areał uprawy zmalał o 2%. Pomimo wzrostu produkcji podaż cukru na unijnym rynku będzie w nowym sezonie po raz kolejny poniżej przeciętnej. Unia jest trzecim producentem cukru na świecie.
Tajlandia – rekordowy wzrost, ale przy niskiej bazie
Imponujący wzrost produkcji, tj. ponad 56% do 12,9 mln t, osiągni...