Jak wskazuje KE, konsumpcja mleka świeżego w latach 2017–2026 zmniejszy się o 8,5% do 27,9 mln t. O 7,4% do 8,6 mln t wzrośnie natomiast spożycie jogurtów, a o 9,5% do 2,8 mln t śmietany. W następnych dziesięciu latach oczekuje się również dalszego wzrostu spożycia serów. W 2026 r. jeden mieszkaniec Unii zje ich 19,5 kg.
O 12,2% do 2,4 mln t wzrośnie spożycie masła. Zwiększy się przede wszystkim jego sprzedaż na rynku detalicznym. Prognozuje się, że konsumpcja masła, w przeliczeniu na jednego mieszkańca w UE zwiększy się z 4,4 kg w 2016 r. do 4,7 kg w 2026 r. Będzie on obserwowany szczególnie w nowych krajach członkowskich.
Największą dynamikę wzrostu zużycia w UE odnotują proszki mleczne. Zużycie odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) ma wzrosnąć o 43,8% do ponad 1 mln t, a pełnego mleka w proszku o 30,8% do 0,45 mln t. ms