
Kto może prowadzić RHD?
Rolniczy handel detaliczny (RHD) mogą założyć rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwa rodzinne. Aby to zrobić, muszą dokonać rejestracji u powiatowego lekarza weterynarii (w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (w przypadku produkcji żywności pochodzenia niezwierzęcego). Rejestracja przeprowadzana jest na wniosek rolnika, złożony w odpowiedniej instytucji. Aby móc prowadzić RHD, sprzedawana przez gospodarza żywność musi zawierać co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
Komu można sprzedawać żywność w ramach RHD?
Po zarejestrowaniu RHD u lekarza weterynarii lub inspektora sanitarnego, rolnik może dokonywać przetwórstwa i zbywania wytworzonej żywności konsumentom finalnym, a także na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce. W przypadku sprzedaży konsumentom finalnym działalność może być prowadzona bez ograniczeń, jednak sprzedaż do zakładów regulowana jest przez odpowiednie limity i ograniczenia w stosunku do obszaru.
Jakie są limity sprzedaży w RHD?
Maksymalny limit zbywania produktów pochodzenia zwierzęcego w RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego wynosi 2300 kg rocznie. Ten limit ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do dostarczania tych produktów zakładom prowadzącym handel detaliczny, nie zaś do ich sprzedaży konsumentom. Jeśli rolnik chce korzystać z preferencji podatkowych, powinien pamiętać, że limit przychodów ze sprzedaży produktów rolnych do zakładów wynosi 100 tys. zł.
Przeczytaj także: Jakie są aktualne limity sprzedaży w RHD? Czy zostaną zwiększone?
Jakie są ulgi podatkowe dla rolników prowadzących RHD?
Rolnicy, którzy prowadzą RHD, mają prawo do zwolnienia przychodów z tej działalności od podatku dochodowego. Zwolnieniu podlegają przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, z wyłączeniem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym, do kwoty 100 tys. zł rocznie, przy czym m.in.:
1) przerabianie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze (wyjątki - ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt, w tym również rozbiór, podział i klasyfikacja mięsa, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju lub soku oraz sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów);
2) ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody;
3) za produkt roślinny pochodzący z własnej uprawy uważa się również mąkę, kaszę, płatki, otręby, oleje i soki wytworzone z surowców pochodzących z własnej uprawy;
4) prowadzona jest ewidencja sprzedaży żywności odrębnie za każdy rok podatkowy, która zawiera co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz rodzaj i ilość przetworzonych produktów. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży.
Wysokość pomocy dla jednego podmiotu nie może przekroczyć łącznie równowartości 200 tys. euro w okresie ostatnich trzech lat podatkowych. Przychód przekraczający 100 tys. zł rolnik może opodatkować ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, pod warunkiem dokonania stosownego oświadczenia do urzędu skarbowego.
źródło: MRiRW
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. canva/Justyna Czupryniak