Monika z „Rolnicy. Podlasie” na kursie serowarstwa
Późna jesień i zima to czas, w którym prace w gospodarstwie są nieco mniej intensywne, a rolnicy mogą wykorzystać wolne chwile na samorozwój. Tę szansę, wyjeżdżając do Hiszpanii na kurs serowarstwa, postanowiła wykorzystać Monika Cieślik znana z programu „Rolnicy. Podlasie”.
Rolniczka wraz z mężem Tomaszem własnoręcznie wyrabia sery z mleka krowiego produkowanego w prowadzonym przez nich gospodarstwie. Choć przygoda z serowarstwem Cieślików jest stosunkowo krótka, to ich wyroby cieszą się uznaniem wśród konsumentów i są chętnie kupowane. Nie dziwi więc fakt, że w poszukiwaniu nowych receptur i wskazówek odnośnie do wyrobu serów rolniczka udała się na szkolenie do słonecznej Hiszpanii. Co istotne, o serowarów ze swojego regionu zadbał Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, organizując wyjazd na szkolenie, w którym wzięła udział Monika.
W programie wycieczki, której częścią był kurs serowarstwa, znalazły się:
- zwiedzanie szkoły, w której hiszpańska młodzież uczy się serowarstwa,
- wizyta w serowarni początkujących w tej gałęzi produkcji,
- spotkanie z Katalońskim Stowarzyszeniem Rolników i Rzemieślników Serowarów,
- wizyta w wytwórni serów kozich,
- wizyta w wytwórni serów owczych i krowich,
- wizyta w gospodarstwie łączącym produkcje wina i serów,
- wizyta w sklepiku z serami i winami w Barcelonie.
Czy Monika z Pokaniewa była zadowolona z wyjazdu do Hiszpanii?
Jak wynika z relacji stworzonej przez Monikę na profilu Facebook, kurs serowarstwa uważa za udany.
– Pięć dni w hiszpańskich serowarniach. Dawno nie zjadłam tyle sera w tak krótkim czasie. Atmosfera bardzo miła, pomysłów mnóstwo. A wszystko zorganizował ODR w Szepietowie dla serowarów ze swojego regionu, za co bardzo dziękujemy – podsumowała rolniczka.
Przeczytaj również:
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: Facebook/Monika i Tomek Cieślik Pokaniewo Złote Jabłko