Żel na kaca, który ma rozkładać alkohol w organizmie
Jak poinformował niemiecki portal Agrarheute, naukowcy z ETH Zurich opracowali nowy żel, który ma rozkładać alkohol w organizmie.
Żel zbudowany z włókien białek serwatkowych, wykorzystując pojedyncze atomy żelaza, ma za zadanie przekształcić alkohol w przewodzie pokarmowym w nieszkodliwy kwas octowy zanim przedostanie się on do krwi. Badania wykazały, że żel zmniejsza szkodliwe i odurzające działanie alkoholu.
W jaki sposób żel na kaca zniweluje działanie alkoholu?
Po zażyciu żelu alkohol przesuwa się z wątroby do przewodu pokarmowego. Zdaniem prof. ds. żywności i materiałów miękkich w ETH Zurich Raffaele Mezzengi, produkt uniemożliwia produkcję szkodliwego aldehydu octowego, czyli substancji odpowiedzialnej za wiele problemów zdrowotnych wynikających z nadmiernego spożycia alkoholu. Profilaktyczne przyjmowanie żelu może wspomóc zapobieganie wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i zniwelować szkody przez niego wyrządzane w przyszłości.
Żel na kaca do stosowania przed spożyciem
Naukowcy zaznaczają jednak, że działanie żelu następuje, gdy alkohol znajduje się jeszcze w przewodzie pokarmowym, jeśli doszło już do zatrucia, nie będzie on skuteczny.
Z czego zrobiony jest żel na kaca?
Naukowcy do stworzenia żelu na kaca wykorzystali zwykłe białka serwatkowe, gotując je przez kilka godzin. Po dodaniu soli i wody, powstawały długie, cienkie włókna, które sieciowały się i tworzyły żel. Zaletą żelu okazało się to, że rozkłada się w organizmie bardzo powoli.
Rozłożenie żelu będzie możliwe, jeśli będzie on miał dostęp do katalizatorów w postaci atomów żelaza umożliwiających włóknom skuteczną reakcję z alkoholem, dzięki czemu przekształcą go w kwas octowy. By doszło do tej reakcji, konieczne jest również wykorzystanie niewielkiej ilości nadtlenku wodoru, który wytwarza się dzięki wcześniejszej reakcji pomiędzy glukozą i nanocząsteczkami złota.
Żel na kaca był podawany myszom
Żel nie był jeszcze testowany na ludziach. Naukowcy rozpoczęli proces badań na myszach. Podzielili zwierzęta na dwie grupy, z których pierwsza otrzymywała alkohol tylko raz, a druga przyjmowała go regularnie przez 10 dni.
Zgodnie z wynikami badań, poziom alkoholu u myszy otrzymujących pojedynczą dawkę spadł o 40% po 30 minutach. Żel był im wcześniej aplikowany profilaktycznie. Natomiast po 5 godzinach poziom nadal spadał i wynosił 56% w porównaniu z grupą kontrolną.
Dostrzeżony został również efekt terapeutyczny, ponieważ zwierzęta przyjmujące alkohol regularnie wykazały, że wyrządzone w ich organizmie szkody są mniejsze. Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel, jednak zanim zostanie dopuszczony do użytku dla ludzi minie jeszcze trochę czasu.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: agrarheute.com