Według KOWR utrzymuje się też tendencja wzrostu polskiego eksportu gęsiny. Otóż od stycznia do sierpnia 2023 r. za granicę wyeksportowano z Polski 2,9 tys. ton tego mięsa. A jest to o 60 proc. więcej niż przed rokiem.
Za te dane odpowiadają duże hodowle tego ptactwa. Co nie znaczy, że w gospodarstwach nie można spotkać tych ptaków utrzymywanych tradycyjnie, na wolnym wybiegu i w niewielkiej liczbie. Tak jak w tym gospodarstwie na zamojskim Roztoczu.
Taka hodowla to gwarancja smacznego i zdrowego mięsa. Ale nie tylko. Gęsi, o czym nie wszyscy wiedzą, to zwierzęta bardzo czujne, bardziej niż psy. Donośny dźwięk wydawany przez te ptaki może na czas ostrzec przed pojawieniem się intruza w gospodarstwie.
O tym, jak czujne to ptaki, przekonali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Gęsi w 390 r. p.n.e. ocaliły miasto, ostrzegając przed najazdem galów.
Krzysztof Janisławski