Naukowcy pracują nad wyhodowaniem mięsa z probówkiEnvatoelements
StoryEditorKurczaki z laboratorium

Skrzydełka kurczaka z probówki?! Polska firma chce produkować mięso komórkowe

22.04.2023., 17:00h
Firma LabFarm postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którym nie jest obojętne środowisko i kwestie dobrostanu zwierząt, produkując mięso drobiowe w warunkach laboratoryjnych. Obecnie trwają badania, jednak twórcy planują w roku 2025 wprowadzić swój produkt na rynek.

Czy będziemy jeść mięso z probówki?

Firma LabFarm opracowuje technologię alternatywnego pozyskiwania mięsa drobiowego. Celem ich działań jest utworzenie wsparcia dla branży drobiarskiej i klimatu, ale również dla ludzi dbających o kwestie ochrony zwierząt i środowisko. Pomysł wyprodukowania mięsa z probówki jest inicjatywą Jarosława Krzyżanowskiego, założyciela grupy drobiarskiej KPS Food i Wiesława Macherzyńskiego, pełniącego w LabFarm funkcję COO. Wraz z pomysłodawcami badania nad mięsem prowadzą doświadczeni naukowcy.

– Misją LabFarm jest, by najpierw wyhodować pełnowartościowe mięso drobiowe, następnie dostarczyć je konsumentom i to bez poświęcania życia zwierzęcia. Mięso komórkowe, to produkt dobry dla wszystkich. Dla ludzi, zwierząt i dla planety – poinformował portal Wiadomości Handlowe Wiesław Macherzyński, COO LabFarm.

Rolnicy nie nadążą produkować mięsa

Zdaniem badaczy, w krajach rozwijających się populacja wciąż się rozrasta, apetyt ludzi na mięso jest większy, a więc produkcja również powinna się zwiększyć. Według prognoz popyt na mięso do roku 2050 ma wzrosnąć nawet o 73%, co oznacza, że producenci mięsa będą musieli zwiększyć swoją wydajność nawet dwukrotnie.

Czy LabFarm będzie produkowała tylko mięso drobiowe?

Firma LabFarm prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego rozpoczęła w roku 2022. Jeżeli produkt trafi do sprzedaży, to naukowcy planują rozpoczęcie badań nad innymi gatunkami mięsa. Celem ich działań jest przeciwdziałanie kryzysowi klimatycznemu i gospodarczemu, które czekają ludzi w niedalekiej przyszłości.

oprac. Justyna Czupryniak

źródło: Wiadomości Handlowe

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 13:39