StoryEditorWiadomości rolnicze

Sezon w ziemniaku trwa cały rok

15.02.2022., 12:02h
​Przemysław Olech od blisko dziesięciu lat rozwija produkcję ziemniaka jadalnego. Co roku sadzeniaki zajmują ok. 10 ha. Najwcześniejsze odmiany są z dobrym efektem uprawiane pod agrowłókniną, umożliwiając szybszy zbiór i sprzedaż.
podkarpackie

Siedziba rodzinnego gospodarstwa znajduje się w Skołoszowie (pow. jarosławski). Przemysław Olech prowadzi je od 2015 roku. – Pomagałem rodzicom praktycznie od zawsze. Siedem lat temu zacząłem pracę na własny rachunek. Przystąpiłem do programu Młody rolnik, następnie do programu Modernizacja gospodarstw rolnych.

Ziemniaki, czyli uprawa
z długą tradycją

Obszar, na którym prowadzona jest w gospodarstwie produkcja roślinna to obecnie ok. 30 ha bardzo żyznych a przy tym lekkich w uprawie czarnych ziem klasy I i II.

Ziemniaki zwykle kojarzone są z glebami słabszymi. A w okolicach Radymna rodzą się na stanowiskach o bardzo wysokiej żyzności. – To gleby aż za dobre na ziemniaki – mówi rolnik. – W przypadku niesprzyjających warunków bulwy zbieramy brudne. Za to ziemniaki nie wymagają nawadniania, nawet w suche lata.

Skąd więc tutaj taka uprawa? – Uprawa ziemniaka jadalnego w okolicach Przemyśla to długa tradycja. Był tu kiedyś uprawiany praktycznie w każdym gospodarstwie – opowiada Henryk Olech, ojciec pana Przemysława. – Mój tato uprawiał, ja uprawiałem przez 40 lat, teraz mój syn – dodaje.

Przemysław Olech po p...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 00:16