podkarpackie
Siedziba rodzinnego gospodarstwa znajduje się w Skołoszowie (pow. jarosławski). Przemysław Olech prowadzi je od 2015 roku. – Pomagałem rodzicom praktycznie od zawsze. Siedem lat temu zacząłem pracę na własny rachunek. Przystąpiłem do programu Młody rolnik, następnie do programu Modernizacja gospodarstw rolnych.
Ziemniaki, czyli uprawa
z długą tradycją
Obszar, na którym prowadzona jest w gospodarstwie produkcja roślinna to obecnie ok. 30 ha bardzo żyznych a przy tym lekkich w uprawie czarnych ziem klasy I i II.
Ziemniaki zwykle kojarzone są z glebami słabszymi. A w okolicach Radymna rodzą się na stanowiskach o bardzo wysokiej żyzności. – To gleby aż za dobre na ziemniaki – mówi rolnik. – W przypadku niesprzyjających warunków bulwy zbieramy brudne. Za to ziemniaki nie wymagają nawadniania, nawet w suche lata.
Skąd więc tutaj taka uprawa? – Uprawa ziemniaka jadalnego w okolicach Przemyśla to długa tradycja. Był tu kiedyś uprawiany praktycznie w każdym gospodarstwie – opowiada Henryk Olech, ojciec pana Przemysława. – Mój tato uprawiał, ja uprawiałem przez 40 lat, teraz mój syn – dodaje.
Przemysław Olech po p...