Innowacje w mleczarni Mlekovita
Mlekovita jest jedną z najbardziej popularnych mleczarni w Polsce. Swoją pozycję na rynku zawdzięcza uporowi i systematycznemu podnoszeniu jakości produktów, które sprzedaje. Jak podkreśla prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński, to dzięki inwestycjom w innowacje techniczne, technologiczne oraz bazę produktową i surowcową możliwe jest bicie kolejnych rekordów. Ponadto zarząd skupia się na konsolidowaniu sprzedaży i aktualnie liczy już 25 zakładów produkcyjnych. Powyższe działania są niezbędne do osiągnięcia pozycji lidera.
– Obecna trudna sytuacja na rynku mleczarskim oraz systematycznie dokonująca się koncentracja produkcji i przetwórstwa sprawiają, że sektor mleczarski potrzebuje transformacji bardziej niż kiedykolwiek. Jednym z niezbędnych w dzisiejszych czasach kroków jest konsekwentna i przemyślana konsolidacja. Ta przeprowadzona w 2023 r. przez Mlekovitę pozwala na dalsze niezakłócone funkcjonowanie nowo włączonych w struktury naszej Grupy zakładów w Czarnkowie, Chodzieży i Miechowie-Charsznicy, w tym zapewnienie odbioru surowca od producentów mleka – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński.
Ile wyniósł rekord przerobu mleka w Mlekovicie w roku 2023?
Jak poinformowała mleczarnia Mlekovita, w pierwszych 10 miesiącach 2023 r. zostało przerobione 2 mld 142 mln l mleka, co przekłada się na 109,4% dynamiki w stosunku do tego samego okresu 2022 i kolejny rekord w 95-letniej historii firmy. Jak się okazuje, przerobieniu zostało również poddane 800 mln l serwatki.
Sukces rolników, Mlekovity i kadry menadżerskiej
Proces produkcji w mleczarni Mlekovita utrzymujący się na bardzo wysokim poziomie nie byłby możliwy, gdyby nie zaangażowanie w niego wielu osób. Jak przyznaje Mlekovita, wszystko zaczyna się u rolników, którzy są odpowiedzialni za produkcję surowca, następnie mleko trafia na produkcję, gdzie powstają produkty markowe najwyższej jakość. Ostateczne to kadra menadżerska odpowiada za dopilnowanie kwestii sprzedażowych. Mleczarnia ma w swojej ofercie 1 600 markowych wyrobów. Tylko w roku 2023 lista została poszerzona o 42 nowości takie jak:
- mleczne desery Wypasione,
- batoniki twarogowe Wypasione,
- maślanki Polskie,
- wysokobiałkowe skyry,
- serek wiejski,
- ser w plastrach linii Super Body Active,
- produkty roślinne Vegevita.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: mlekovita.com.pl