Nowy prezes OSM Koło rozpoczyna działalność oficjalnie od 1 kwietnia 2024
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole poinformowała o wyłonieniu nowego Zarządu przez radę nadzorczą.Komunikat przedstawiony przez spółdzielnię w mediach społecznościowych brzmi:
"Wczoraj, we wtorek, 26 marca 2024 r., odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole. Członkowie Rady podczas obrad wybrali nowy Zarząd Spółdzielni. Prezesem Zarządu został Tadeusz Malczyk (dotychczasowy zastępca), a Zastępcą Prezesa - Karolina Mikołajczyk (dotychczasowa Dyrektor ds. Handlu i Eksportu). Rada Nadzorcza powołała również Członka Zarządu OSM w Kole, którym została Barbara Szczęsna - wcześniej Specjalista ds. Samorządu kolskiej Mleczarni. Nowy Zarząd rozpocznie pracę 1 kwietnia 2024 roku".
Tadeusz Malczyk zasiada w zarządzie kolskiej mleczarni od 2002 roku, a przez ostatnie tygodnie oficjalnie był pełniącym obowiązki prezesa zarządu.
Nowy prezes po odwołaniu Czesława Cieślaka
Zmiany w zarządzie nastąpiły po odwołaniu przez Radę Nadzorczą OSM Koło wieloletniego prezesa spółdzielni - Czesława Cieślaka. Zarządzał on od spółdzielnią od 1992 roku, natomiast wcześniej pełnił w niej funkcję przewodniczącego rady nadzorczej.
Samo odwołanie Cieślaka było dość niespodziewane, a rada nadzorcza uzasadniała je twierdzeniami o możliwości konsolidacji z innym podmiotem na rynku.
OSM Koło obniża cenę skupu mleka
Nowy Zarząd rozpoczyna działalność w dość trudnym okresie. Z końcem miesiąca część firm zdecydowała się na poinformowanie członków o obniżkach cen mleka. Wynoszą one od 5 do 10 groszy. Sytuacja ta dotyczy również członków kolskiej spółdzielni i ze względu na sytuację na rynku wydaje się nieunikniona. W ostatnich tygodniach wystąpił spadek cen produktów eksportowych w znacznym stopniu rzutujący na opłacalność ich produkcji.
Jaki asortyment ma OSM Koło?
Spółdzielnia w Kole w 2020 roku obchodziła 90-lecie działalności. Obecnie zajmuje się zarówno produkcją produktów masowych jak mleko w proszku, jak i produktów świeżych jak mleko spożywcze czy twarogi.
Artur Puławski
fot. Andrzej Rutkowski + Ireneusz Oleszczyński