Dlaczego wysłodki buraczane dobrze sprawdzają się w żywieniu krów?
Wysłodki buraczane są często stosowane przez hodowców krów mlecznych jako trzeci komponent paszy objętościowej przygotowywanej dla stada. Na atrakcyjność tego produktu wpływa stosunkowo duża koncentracja energii, a także jego smakowitość. Jak wskazuje Andrzej Rutkowski w artykule pt. „ABC zakiszania wysłodków buraczanych”, wysłodki spełniają także funkcję lepiszcza, dzięki któremu możliwe jest sklejenie pasz treściwych, co zapobiega ewentualnej segregacji prowadzącej do zakwaszenia treści żwacza. Jeżeli rolnik stosuje wysłodki w żywieniu zwierząt, to nie powinny one stanowić więcej niż od 10 do 20% suchej masy pasz objętościowych, a ponadto nie powinien podawać ich dużo krowom, które są zasuszane, ponieważ ze względu na dużą wartość energetyczną mogą doprowadzić do otłuszczenia bydła....