Najnowsze prognozy USDA (Amerykański Departament Rolnictwa) dla rynku mięsa w UE nie są optymistyczne. Wynika z nich, że w 2024 roku eksport wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego z Unii Europejskiej będzie stanowił tylko 15 proc. światowego eksportu. To znaczny spadek, bo jeszcze w 2019 roku było to 20 proc. Dla porównania całkowity eksport wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego z Brazylii ma wzrosnąć z 20 proc. do 26 proc. Tak więc kraje trzecie rozpychają się na rynkach eksportowych kosztem państw UE, w których kurczy się produkcja.
W UE spadnie produkcja wołowiny, ale w Brazylii i Chinach wzrośnie
Według USDA globalna produkcja w 2024 r. praktycznie nie ulegnie zmianie i wyniesie 59,1 mln t. Wzrosty w Brazylii, Chinach i Indiach zostaną zrównoważone spadkami w USA, Argentynie, Kanadzie i UE. Analitycy oczekują, że produkcja w Brazylii wzrośnie o 3 proc. do rekordowych 10,8 miliona ton, ponieważ ożywienie gospodarcze będzie wspierać krajowy popyt. Produkcja w Chinach jest wyższa ze względu na wzrost pogłowia krów, a w Indiach napędzana jest rosnącym ubojem, aby zaspokoić rosnący popyt międzynarodowy i krajowy. Z kolei liczebność kanadyjskich stad będzie się nadal zmniejszać, a pogłowie obniży się do najniższego poziomu od 35 lat.
Produkcja w UE w dalszym ciągu jest pod presją wysokich cen środków produkcji i restrykcyjnych przepisów, co zniechęca do większych inwestycji. Analitycy prognozują spadek w krajach Wspólnoty o 8 procent w okresie 2019–2024. Oczekuje się jednak, że w tym samym okresie eksport zmniejszy się jedynie z 10 do 9 procent.
Eksport wołowiny z UE spada
Według prognoz USDA, globalny eksport wołowiny w 2024 r. wzrośnie o 1 proc. do 11,9 mln t. Większe dostawy z Brazylii, Australii i Argentyny z nawiązką zrównoważyły niższy eksport z USA, Kanady i UE. W Brazylii i Australii znaczna część zwiększonej produkcji zostanie przeniesiona na rynki zagraniczne, gdzie popyt jest stosunkowo wysoki.
- Dwóch wiodących eksporterów na świecie zdobędzie większy udział w rynku, szczególnie w takich krajach jak USA, gdzie oczekuje się spadku wewnętrznej produkcji wołowiny. Chociaż prognozuje się, że popyt w Chinach osłabnie w 2024 r., zapotrzebowanie globalne będzie wspierane przez mały wzrost na kilku rynkach – czytamy w raporcie USDA.
Spadnie produkcja wieprzowiny w UE
Zgodnie z październikowymi danymi USDA szacunki globalnej produkcji wieprzowiny w 2023 r. wynoszą 115,5 mln t. To o niemal 1 mln t więcej niż w 2022 r. Niższa produkcja w UE i w Chinach jest w większości równoważona przez większą produkcję w Brazylii, w Wietnamie i w Stanach Zjednoczonych. Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie rok do roku niższa o 2 proc. niższa i wyniesie 21,2 mln ton. Widoczny w tym roku spadek loch w UE doprowadzi do zmniejszenia pogłowia w przyszłym roku o 1 proc. do poziomu 10,3 mln sztuk.
USDA zaznacza, że spadły ceny pasz, a rentowność sektora poprawiła się w 2023 r. Jednak słaby popyt krajowy i brak nowych kierunków eksportowych, które zastąpiłyby Chiny, doprowadzą do dalszej redukcji stad w 2024 r.
Eksport wieprzowiny z UE spadnie o 25 proc. w ciągu 5 lat
W Chinach produkcja będzie niższa o 1 proc., ponieważ słaby popyt krajowy doprowadził do cięć w przemyśle przez większą część 2023 r. zachęcając producentów do ograniczania produkcji. Z kolei wolumen w Brazylii ma być o 5 proc. wyższy, ponieważ ceny wieprzowiny odzwierciedlają wzrost na wielu rynkach eksportowych, a koszty środków produkcji mają spaść, co doprowadzi do poprawy opłacalności produkcji.
Globalny eksport wieprzowiny w 2024 roku wzrośnie o 2 proc. do 10,4 mln ton, ponieważ eksport z Brazylii nadal będzie zyskiwał swój udział w rynku produktów wieprzowych z UE i USA, szczególnie w Japonii i Meksyku. Prognozuje się, że eksport z Wielkiej Brytanii wzrośnie o 9 proc.
Jeśli zaś chodzi o UE, to w 2024 r. eksport wieprzowiny spadnie o 25 procent w porównaniu z 2019 r.
oprac. na podst. USDA Kamila Szałaj