StoryEditorUprawa

Jak amerykańscy rolnicy walczą z chwościkiem w burakach cukrowych?

16.12.2023., 15:30h
Dakota Północna i Minnesota to stany, gdzie produkuje się najwięcej buraków cukrowych w USA. Tamtejszym plantatorom, podobnie jak ma to miejsce w Europie, uprawę słodkich korzeni utrudnia chwościk. Walka z tym patogenem jest trudna ze względu na jego odporności na dostępne fungicydy.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Jak amerykańscy rolnicy walczą z chwościkiem w burakach cukrowych?
  2. Czy w północnych stanach Ameryki produkuje się dużo buraków i cukru?
  3. Jak duże są uprawy buraka w Ameryce?
  4. Ile hektarów mają średniej wielkości plantacje buraków w Ameryce?
  5. Kiedy w Ameryce rozpoczyna się zbiór buraków?
  6. W jaki sposób można ograniczać występowanie chwościka buraczaka?

Na konferencję w Żninie poświęconą odporności i skutecznemu zwalczaniu chwościka organizatorzy zaprosili także specjalistów z USA i Niemiec. Niedawno pisaliśmy o programach ochrony buraków przed chwościkiem, rekomendowanych przez prof. Jacka Piszczka. A jak to wygląda w USA?

Czy w północnych stanach Ameryki produkuje się dużo buraków i cukru?

Dużo buraków i cukru produkuje się w północnych stanach, m.in. w Dakocie Północnej, z dosyć surowym klimatem, z niskimi temperaturami w miesiącach jesiennych i zimowych. Zimą temperatury spadają nawet do -40 st. C.

– Jesteśmy jedynym miejscem na świecie, gdzie buraki są przetwarzane przez 270 dni w roku. W Europie ich przetwórstwo trwa około 90–120 dni. Tak długi okres powoduje, że możemy być wydajni. W US...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:47