Kiedy kukurydza jest gotowa do zbioru na kiszonkę?
W określeniu tego, czy kukurydza jest gotowa do zbioru na kiszonkę, najważniejsze jest ocenienie dojrzałości ziarniaków i zawartości suchej masy w sieczce całych roślin.
Jak informuje ekspert ds. uprawy „Tygodnika Poradnika Rolniczego” Marek Kalinowski, kukurydza najlepiej nadaje się do zbioru na kiszonkę wtedy, kiedy sieczka z całej rośliny w czasie zbioru zawiera minimum 31%, ale nie więcej niż 35% suchej masy, a udział masy ziarna w suchej masie całego materiały wynosi co najmniej 40%.
Co ciekawe, żywieniowcy zalecają koszenie kukurydzy o zawartości suchej masy równej 38%. Jak wyjaśnia Kalinowski, wówczas kiszonka jest bardzo energetyczna, jednak zbiór wymaga najwyższej technologii, a kiszenie powinno odbyć się w rękawach.
Więcej o metodach i sposobach oceny tego, czy kukurydza nadaje się do ścięcia na kiszonkę, przeczytasz w artykule: Jak precyzyjnie ocenić dojrzałość kiszonkarską kukurydzy?
Czy odpowiedni termin zbioru kukurydzy decyduje o jakości kiszonki?
Jak ocenia Kalinowski, odpowiedni termin zbioru kukurydzy na kiszonkę jest niezwykle istotny i powinien wynikać z oceny jej dojrzałości dostosowanej również do technologii zakiszania (pryzma, silos, bele, rękawy) i maszyn, którymi rośliny będą zbierane.
Kilka rad w zakresie określania dojrzałości kiszonkarskiej kukurydzy Marek Kalinowski przypomina w artykule: Kukurydza na kiszonkę - odpowiedni termin zbioru decyduje o jakości uzyskanej kiszonki.
Przeczytaj również:
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: TPR