Jak uprawiać sałatę szparagową?Małgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorOgród

Jak uprawiać sałatę szparagową?

20.07.2024., 08:00h
Sałata szparagowa jeszcze nie zaskarbiła sobie wielu zwolenników, choć była uprawiana w Polsce od XIX w. potem ślad o niej zaginął aż do niedawna, gdy ponownie zaczęto ją uprawiać.

Jak wygląda sałata szparagowa?

Liście sałaty szparagowej można stosować do sałatek, kanapek, podobnie jak sałaty głowiastej, a jej łodygi są równie smaczne jak szparagi, i tak samo się je przygotowuje. Występuje pod wieloma nazwami: szparagowa, łodygowa, głąbik krakowski, głąbik, sałata krakowska i, co bardzo ważne, jest odporna na niesprzyjające warunki oraz niewymagająca.

Głąbik dorasta do 1 m wysokości w czasie kwitnienia, tworząc luźne rozety liściowe na grubym, wysokim pędzie, który najsmaczniejszy jest, gdy osiągnie 50 cm wysokości. Liście obrywa się pojedynczo na bieżące potrzeby lub wyrywa roślinę z korzeniami do wykorzystania łodygi. Po zerwaniu liści łodyga wygląda jak szparag, stąd pewnie jej nazwa. Roślina jest wrażliwa na długość dnia, czyli gdy dzień jest długi, sałata tworzy kwiaty i jest niesmaczna. To powód, dla którego należy przestrzegać terminów siewu. Okres wegetacji trwa ok. 10 tygodni od wysiewu.

image
Sałata szparagowa Purpurat ma soczyste i bardzo smaczne zarówno łodygi, jak i liście
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Jak uprawiać sałatę szparagową?

Można siać ją bezpośrednio do gruntu lub uprawiać z rozsady. W uprawie poplonowej wysiewa się ją wprost do gruntu w końcu czerwca do połowy lipca. Najbardziej jej odpowiada ziemia żyzna, próchnicza, o odczynie pH 6–7,5. Najlepiej się czuje na stanowisku w pierwszym roku po oborniku. Głąbik ma mocny system korzeniowy, który pozwala mu przetrwać bardzo krótkie okresy suszy, i lubi mieć ziemię wilgotną, ale nie mokrą. Gdy ziemia długo pozostaje przesuszona w połączeniu z wysokimi temperaturami, rośliny źle reagują i występuje wtedy drewnienie łodyg, czyli pogorszenie ich jakości. Głąbiki lubią okresy chłodnej i wilgotnej pogody – pędy nie łykowacieją i są smaczniejsze. Nasiona wysiewamy w rzędy odległe o 25 cm w rzędzie co 20 cm, nasion nie przykrywamy ziemią, bo kiełkują przy dostępie światła. Jeśli zostaną wysiane gęściej, siewki należy przerwać, pozostawiając w odległości 20 cm.

Które odmian sałaty szparagowej najlepiej wysiać?

Do najpopularniejszych odmian należą: Karola i Purpurat.

  • Karola jest odmianą średnio wczesną. Miąższ pędu jest soczysty i bardzo smaczny, o jasnozielonym kolorze, pokrytym czerwoną lub purpurową skórką.
  • Purpurat tworzy niemal półmetrowe soczyste łodygi, a także bujne liście w kolorze buraczkowym. Poleca się jeść w stanie surowym w postaci sałatek lub po ugotowaniu, jak kalafior.

Łodygi przed spożyciem obrane ze skórki mają delikatniejszy smak, skórka ma lekko gorzkawy posmak, podobnie jak cykoria. Smak liści również zbliżony jest do smaku liści cykorii.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 18:49