Członkowie kampanii „Krowe Lowe” przedstawili fakty i mity na temat wpływu krów na środowisko. W obliczu powszechnie panującego przekonania co do tego, że te zwierzęta degradują atmosferę, zwiększanie świadomości społeczeństwa na temat prawdziwych skutków ich oddziaływania na środowisko, jest konieczne.
Do wytworzenia 1 kg wołowiny potrzeba 15 tys. l wody – MIT
Jak zauważają twórcy raportu z inicjatywy „Krowe Lowe”, temat zużycia wody do wyprodukowania 1 kg wołowiny, jest jednym z najczęściej pojawiających się w rozmowach na temat wpływu produkcji wołowiny na środowisko. Analitycy zwracają uwagę na to, że w Internecie często można spotkać się ze stwierdzeniem, iż do wyprodukowania 1 kg mięsa wołowego zużywa się 15 tys. l wody. Nieprawda. Zgodnie z podziałem wód na niebieskie (rzeki, jeziora, zbiorniki wodne) i zielone (deszczówka), w hodowli krów zużywane jest 94% wody zielonej i 3% wody niebieskiej. Łatwo więc można obliczyć, że do wyprodukowania 1 kg wołowiny rolnik zużywa 500 l wody, a nie 15 tys. Przy czym warto zauważyć, że faktyczne zużycie wynosi 450 l.
Krowy produkują dużo CO2 – mit
Średnia wartość emisji CO2 na świecie wynosi 14,5%. Krowy często są posądzane o negatywny wpływ na środowisko w związku z wysoką emisją CO2. Nic bardziej mylnego. Jak się okazuje, wskaźnik CO2 produkowanego przez krowy znajduje się na poziomie 7,2%, co oznacza, że jest niższy od średniej światowej. Taki wynik oznacza również, że zrównoważona produkcja zwierzęca w Unii Europejskiej jest mniej emisyjna. Zdaniem analityków, jeśli dojdzie do zredukowania hodowli bydła w Europie, to zwiększy się ona w krajach trzecich, a emisja CO2 przeniesie się do tych państw. Jest to szczególnie dziwne rozwiązanie ze względu na fakt, że to europejscy rolnicy mają największe doświadczenie w zmniejszaniu emisji CO2 i mogliby podejmować dalsze działania.
Wypas bydła ogranicza możliwość uprawy roślin – mit
Eksperci „Krowe Lowe” zauważają również, że w społeczeństwie panuje przekonanie o tym, iż przez wypas bydła ograniczana jest możliwość uprawy roślin. To stwierdzenie również nie jest prawdą, ponieważ tereny, na których jest wypasane bydło to w dużej mierze gleby słabej jakości, nienadające się do uprawy roślin.
Czerwone mięso jest szkodliwe dla zdrowia – mit
Wiele badań naukowych wskazuje na szkodliwe skutki spożywania mięsa czerwonego przez człowieka. Tymczasem okazuje się, że również to stwierdzenie zostało obalone. Wyniki badań opublikowane przez „Nature” jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych zawartych w czerwonym mięsie i produktach mlecznych na walkę z komórkami rakowymi. To zjawisko zostało potwierdzone w toku badań laboratoryjnych z udziałem zwierząt.
Polscy rolnicy liderami w dobrostanie zwierząt
Jak wskazuje „Krowe Lowe”, polscy rolnicy są liderami w zakresie zapewniania zwierzętom dobrostanu. Farmerzy chętnie decydują się na nowe rozwiązania wpływające na poprawę komfortu życia krów i dzięki temu są najlepsi, o czym świadczą wyniki naborów, które jednoznacznie wskazują na to, że w roku 2022 aż 50 tys. gospodarstw skorzystało z funduszy wypłacanych z programu Dobrostan+, a ich łączna suma wyniosła 362 mln zł. Natomiast w Planie Strategicznym na lata 2023-2027 przeznaczono na dobrostan ponad 1,4 mld euro.
„Lowe Krowe"
Lowe krowe to kampania, której celem jest edukowanie społeczeństwa na temat działań prowadzonych na rzecz zrównoważonej produkcji wołowiny
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: Krowe Lowe