Trump zapowiada cła na UE. Ile żywności Polska sprzedaje do USA?White House/Canva
StoryEditorEksport żywności

Trump zapowiada cła na UE. Ile żywności Polska sprzedaje do USA? Ile stracą rolnicy?

28.02.2025., 16:30h

Prezydent Donald Trump zapowiada wprowadzenie wysokich ceł na towary z UE. Ile stracą na tym polscy rolnicy? Ile żywności Polska sprzedaje do USA? Czego najwięcej?

Prezydent USA Donald Trump zapowiedział, że nałoży cła w wysokości 25 proc. na towary importowane z Unii Europejskiej. Taryfy te mają objąć wszystkie produkty - niewykluczone, że także produkty rolne.

USA trzecim największym odbiorcą polskiej żywności wśród krajow trzecich

Sprawdziliśmy więc, ile żywności eksportujemy do USA i co dla polskich rolników oznaczałoby wprowadzenie celnych barier handlowych. Jak informuje ministerstwo rolnictwa, w 2024 r. USA były trzecim największym odbiorcą polskiej żywności spośród państw spoza UE. Natomiast, uwzględniając również państwa UE, USA znalazły się na 16 miejscu z udziałem na poziomie 1,5 proc. Udział towarów rolno-spożywczych w całym polskim eksporcie do USA w stanowił 6,8 proc.

W 2024 r bilans obrotów handlowych towarami rolno-spożywczymi z USA nadal pozostał dla Polski dodatni i wyniósł 175 mln euro. Oznaczało to jednak spadek o 36 proc. w porównaniu do 2023r.

Jakie produkty rolno-spożywcze sprzedajemy do USA?

W 2024 r. wartość wywozu artykułów rolno-spożywczych z Polski do USA wyniosła 786 mln euro i w porównaniu do 2023 roku, był to spadek o 9,6 proc. (w 2023 r. – 870 mln euro).

W 2024r. z Polski do USA sprzedawano najczęściej: 

  • czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao – wartość 119,0 mln euro (8,9 tys. ton) - udział 15,1 proc. w wartości sprzedaży do USA artykułów rolno-spożywczych; wzrost o 1 proc. wartości eksportu w porównaniu do 2023 r.,
  • chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka (gł. wafle i herbatniki),– wartość 68,3 mln euro (7,9 tys. ton) - udział 8,7 proc.; wzrost wartości eksportu o około 27 proc.,
  • ryby wędzone (gł. łososie) – wartość: 51,6 mln euro  (2,5 tys. ton) - udział 6,6 proc., wzrost wartości polskiego eksportu o około 28 proc.,
  • przetworzone i konserwowane ryby – wartość 46,3 mln euro (6,0 tys. ton) - udział 5,9 proc.; wzrost wartości eksportu o 7,1 proc.,
  • pozostałe przetworzone i konserwowane mięso (gł. szynki ze świń) – wartość 43,0 mln euro (8,3 tys. ton) - udział 5,5 proc.; spadek wartości eksportu o 5,3 proc.,
  • mięso wieprzowe – wartość 33,6 mln euro  (9,8 tys. ton) - udział 4,3 proc.; wzrost wartości eksportu o 29 proc.,
  • filety rybne i inne mięso rybie (gł. z łososi) – wartość 32,0 mln EUR (2,8 tys. ton) - udział 4,1 proc.; spadek wartości eksportu o 60 proc..

Wymienione wyżej towary stanowiły 50 proc. wartości polskiego eksportu do USA towarów rolno-spożywczych.

Kamila Szałaj

Warszawa
6°C
Zachmurzenie duże
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. marzec 2025 16:55