Etap powiatowy Bitwy Regionów 2023
W słoneczną niedzielę 23 lipca w Tarczynie odbył się pierwszy, powiatowy, etap Bitwy Regionów – kulinarnego konkursu dla kół gospodyń wiejskich organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, promującego regionalne bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. Co roku w zmaganiach o najsmaczniejszą potrawę rywalizują tysiące organizacji z terenów wiejskich. Tegorocznymi zwyciężczyniami z powiatu piaseczyńskiego zostały Wincentowianki – reprezentantki gminy Góra Kalwaria, które zachwyciły jury niecodzienną autorską potrawą. Tym samym awansowały do kolejnego, wojewódzkiego, etapu kulinarnego konkursu, który odbędzie się 3 września w Gołotczyźnie pod Ciechanowem.
Ile kół z powiatu piasecznego wzięło udział w Bitwie Regionów 2023?
W tegorocznej edycji konkursu w szranki stanęło siedem kół z powiatu piaseczyńskiego:
- Koło Kobiet Aktywnych, Kreatywnych i Praktycznych z Prażmowa,
- KGW Wincentowianki z Wincentowa,
- KGW Coniew-Urzeczanki,
- KGW Wisełka,
- KGW Dwórki Królowej Bony z Czerska,
- KGW z Solca,
- KGW z Nowej Iwicznej.
Na konkursowych stołach prym wiodły pierogi i inne mączne dania. Wśród siedmiu potraw walczących o pierwszą nagrodę aż cztery z nich stanowiły… pierogi.
Pierogi z mazowsza na Bitwie Regionów 2023
– Na Mazowszu królują pierogi – mówi Anna Lipińska z koła w Prażmowie. – Oczywiście każde z kół ma swój sekretny przepis na najsmaczniejszą potrawę. Same jesteśmy autorkami Pieroga Prażmowskiego, przygotowywanego wedle naszego autorskiego przepisu. Z doświadczenia wiemy, że dużym powodzeniem cieszą się również wiejskie pierogi: z serkiem, ziemniakami, boczkiem, ziołami i cebulką. Ile głów, tyle pomysłów na nadzienie – dodaje.
Rywalizacja rozpoczęła się o godzinie 15.00. Komisja konkursowa delektowała się przysmakami wedle ustalonej kolejności. Podczas degustacji kobiece organizacje przedstawiały jury krótką historię prezentowanych dań – reprezentantki opowiadały o pomyśle na wykonanie, produktach, nawiązaniu do lokalnych tradycji kulinarnych. Liczył się nie tylko smak potraw, ale i zgodność z kulinarnymi tradycjami regionu oraz estetyka podania. Pięknie przyozdobione talerze zachęcały do skosztowania wypracowanych specjałów.
Uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło o godzinie 18.00. Pierwsza nagroda przypadła młodemu kołu, które debiutowało w Bitwie Regionów – Wincentowiankom. Zwycięską potrawą zostały karotkowe lepionki z gulgota.
– Pod tajemniczą nazwą kryją się pierogi z nadzieniem z marchewki oraz indyka – wyjaśnia przewodnicząca KGW Ilona Jagiełło. – To tylko niektóre ze składników. Pozostałych nie zdradzimy, niech przepis pozostanie owiany tajemnicą.
Gospodynie zaserwowały pierogi na kolorowych talerzach, przyozdobiły je przy tym ziołami. Na każdym talerzu znalazła się też miseczka z autorskim sosem, który podkreślał smak „lepionek”.
– Udział w Bitwie Regionów był naszym debiutem. Dzięi wygranej nabrałyśmy wiatru w żagle – zapewnia Ilona Jagiełło. – Przed nami intensywne przygotowania do kolejnego etapu konkursu. Już teraz zapraszamy na wojewódzką edycję Bitwy Regionów, która odbędzie się 3 września w Gołotczyźnie. Będziemy tam z naszym stoiskiem pełnym smakołyków. Nie zawiedziemy.
Pierogi królowały na stołach Bitwy Regionów 2023
Tuż za Wincentowiankami na podium znalazło się Koło Kobiet Aktywnych, Kreatywnych i Praktycznych z Prażmowa, które również przygotowało pierogi. „Pierogowy zawrót głowy” – bo tak nazywała się zwycięska potrawa – to mieszanka pięciu rodzajów pierogów. Jak oceniali uczestnicy imprezy – wszystkie były równie smaczne.
– Wygrała grupa młodych dziewczyn, które bardzo nam się spodobały. Pomysłowe, uśmiechnięte, w kolorowych wiankach – wylicza przewodnicząca koła Anna Lipińska. – W pełni zasłużenie otrzymały główną nagrodę. Ale i my nie ustąpiłyśmy miejsca w szeregu, zajmując zaszczytne drugie miejsce. Można powiedzieć, że zorganizowałyśmy prawdziwy festiwal pierogów w naszym wydaniu. Choć zwyciężyły młode gospodynie, my, bardziej doświadczone, udowodniłyśmy, że stare, klasyczne przepisy stale się sprawdzają i zawsze znajdą wielbicieli.
Trzecie miejsce przypadło w udziale Dwórkom Królowej Bony za „Przecieraki pod pierzynką”. Zwycięskiemu kołu przyznano nagrodę pieniężną w wysokości 2000 zł, KGW z Prażmowa – 1500 zł, zaś laureatkom III miejsca – 1000 zł.
Częścią konkursu była obowiązkowa – zawarta w regulaminie – degustacja dań wśród gości zebranych na pikniku. Nic dziwnego, że uroczystość przyciągnęła setki mieszkańców Tarczyna i okolicznych miejscowości. Wśród smakołyków przygotowanych przez gospodynie były m.in. znakomite racuchy, domowe przetwory, ciasta, zupy, pasty, pasztety i zakąski.
Po części oficjalnej uczestnicy imprezy zostali zaproszeni na zabawę taneczną. W rytm muzyki wirowały też gospodynie z KGW, z których powoli „opadały” emocje związane z konkursem.
– Bitwa Regionów była wspaniałą okazją do sprawdzenia swoich umiejętności, ale też poznania ciekawych kobiet, nawiązania znajomości oraz zabawy przy dźwiękach muzyki. Z pewnością za rok ponownie spróbujemy swoich sił w kolejnej edycji konkursu – podsumowuje Anna Lipińska.
Małgorzata Janus