Finał ”Bitwy Regionów” 2023ARiMR
StoryEditor"Bitwa Regionów"

KGW z Małopolski wygrało Bitwę Regionów 2023

09.10.2023., 10:30h
Nadeszła jesień, a wraz z nią wielki finał “Bitwy Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich, które przez kilka tygodni dzielnie walczyły o miano zwycięzcy, spotkały się po raz ostatni 7 października br. W Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim. Kto okazał się najlepszy?

Finał 8. edycji “Bitwy Regionów”

W sobotę, 7 października, Tomaszów Mazowiecki zapłonął, a wszystko za sprawą wielkiego finału 8. edycji „Bitwy Regionów”, który odbył się na terenie Areny Lodowej. W uroczystości wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus, wraz ze swoimi następcami, czyli wiceministrami resortu rolnictwa, Anną Gembicką i Krzysztofem Cieciórą. Na ostatnim etapie walki pomiędzy KGW nie zabrakło również przedstawiciela Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zastępcy prezesa, Jerzego Radonia.

{embed-gallery-1_class}{embed-gallery-1}403479{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403482{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403483{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403484{/embed-gallery-1}{/embed-gallery-1_class}

Kto stanął na podium 8. edycji „Bitwy Regionów”?

Walka pomiędzy biorącym udział w 8. edycji „Bitwy Regionów” KGW była naprawdę zacięta. Ostatecznie poszczególne stopnie podium zostały zajęte przez:

  • miejsce I  KGW Szaflary (woj. małopolskie) za potrawę ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
image

Finał "Bitwy Regionów" 2023

FOTO: ARiMR
  • miejsce II – KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) za potrawę udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,

image

Finał "Bitwy Regionów" 2023

FOTO: ARiMR

image

Finał "Bitwy Regionów" 2023

FOTO: ARiMR
  • miejsce III – KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) za potrawę polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.

KGW dbają o podtrzymanie tradycji regionów

Przynależność do Kół Gospodyń Wiejskich umożliwia kobietom ze wsi oderwanie się od codziennych obowiązków. Powstałe w wielu miejscowościach grupy wspólnie pracują nad wskrzeszaniem staropolskich tradycji i podtrzymują je, dając dobry przykład młodszym pokoleniom. Pracę członkiń i członków KGW, bo wbrew pozorom w szeregach grup coraz częściej stają również panowie, docenił również minister Robert Telus.

– Koła Gospodyń Wiejskich odgrywają bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – powiedział minister podczas finału „Bitwy Regionów”.

Ile KGW wzięło udział w finale 8. edycji „Bitwy Regionów”?

W finale 8. edycji „Bitwy Regionów” spotkało się 16 KGW z całej polski, z kórych każde reprezentowało inne województwo. Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie:

  • przewodniczący – Karol Okrasa,
  • Sekretarz Stanu MRiRW – Anna Gembicka,
  • Dyretor Generalny KOWR – Waldemar Humięcki,
  • Prezes KRUS – Aleksandra Hudzik,
  • Zastępca Prezesa ARiMR – Jerzy Radoń.

„Bitwa Regionów” – ile było zgłoszeń w 2023?

Tegoroczna 8. edycja „Bitwy Regionów” przyniosła rekordową liczbę zgłoszeń. Aż 3528 kół zadeklarowało chęć uczestnictwa w wydarzeniu.

Jaki jest cel „Bitwy Regionów”?

„Bitwa Regionów” to konkurs organizowany w celu promowania regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Wydarzenie powstało również, by promować i wspierać działania KGW oraz aktywizować pozostałą społeczność polskiej wsi.

Kto odpowiada za organizację „Bitwy Regionów”?

„Bitwa Regionów” jest organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Ile etapów ma „Bitwa Regionów”?

„Bitwa Regionów” jest konkursem trzyetapowym. Rywalizacja na poszczególnych etapach przebiega w następujący sposób:

  • etap I – weryfikacja pod względem formalnym nadesłanych zgłoszeń w KOWR i prezentacja dań na poziomie powiatu,
  • etap II – prezentacja dań na poziomie województwa, w której biorą udział KGW wcześniej triumfujące w powiecie,
  • etap III – centralny etap konkursu, w którym spotykają się zwycięskie KGW z każdego z województw.

Które KGW dostały się do finału 8. edycji „Bitwy Regionów” i co ugotowały?

W finale 8. edycji „Bitwy Regionów” wystąpiło 16 KGW, które przygotowały następujące potrawy:

  • KGW Kluczowianki (woj. dolnośląskie) – schab w borowikach,
  • KGW „Ziemi Starotoruńskiej” w Przysieku (woj. kujawsko-pomorskie) – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki,
  • KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
  • KGW Muszkowianki (woj. lubuskie) – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
  • KGW w Niwach (woj. łódzkie) – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu,
  • KGW Szaflary (woj. małopolskie) – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
  • KGW w Zielonej (woj. mazowieckie) – zieleńska szynka z nogą,
  • KGW Miechowa (woj. opolskie) – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą,
  • KGW w Leszczawie Dolnej (woj. podkarpackie) – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych,
  • KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu,
  • Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” (woj. pomorskie) – zupa rybna z ziemniakami –Rebionka z bulwami,
  • KGW „Karolinki”w Kamienicy Polskiej (woj. śląskie) – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką,
  • KGW w Tarczku (woj. świętokrzyskie) – męcybuły,
  • KGW Jesionowianki (woj. warmińsko-mazurskie) – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu,
  • KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo (woj. wielkopolskie) – „Feniks” dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych,
  • KGW „Ach te Baby” (woj. zachodniopomorskie) – ryba w ogniu z kwaśnikiem.

image
KGW Wincentowianki

KGW Wincentowianki zwyciężyły Bitwę Regionów w Tarczynie. Jakie dania dały wygraną?

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: gov.pl

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 03:07