Finał 8. edycji “Bitwy Regionów”
W sobotę, 7 października, Tomaszów Mazowiecki zapłonął, a wszystko za sprawą wielkiego finału 8. edycji „Bitwy Regionów”, który odbył się na terenie Areny Lodowej. W uroczystości wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus, wraz ze swoimi następcami, czyli wiceministrami resortu rolnictwa, Anną Gembicką i Krzysztofem Cieciórą. Na ostatnim etapie walki pomiędzy KGW nie zabrakło również przedstawiciela Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zastępcy prezesa, Jerzego Radonia.
{embed-gallery-1_class}{embed-gallery-1}403479{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403482{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403483{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}403484{/embed-gallery-1}{/embed-gallery-1_class}
Kto stanął na podium 8. edycji „Bitwy Regionów”?
Walka pomiędzy biorącym udział w 8. edycji „Bitwy Regionów” KGW była naprawdę zacięta. Ostatecznie poszczególne stopnie podium zostały zajęte przez:
- miejsce I – KGW Szaflary (woj. małopolskie) za potrawę ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- miejsce II – KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) za potrawę udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- miejsce III – KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) za potrawę polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
KGW dbają o podtrzymanie tradycji regionów
Przynależność do Kół Gospodyń Wiejskich umożliwia kobietom ze wsi oderwanie się od codziennych obowiązków. Powstałe w wielu miejscowościach grupy wspólnie pracują nad wskrzeszaniem staropolskich tradycji i podtrzymują je, dając dobry przykład młodszym pokoleniom. Pracę członkiń i członków KGW, bo wbrew pozorom w szeregach grup coraz częściej stają również panowie, docenił również minister Robert Telus.
– Koła Gospodyń Wiejskich odgrywają bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – powiedział minister podczas finału „Bitwy Regionów”.
Ile KGW wzięło udział w finale 8. edycji „Bitwy Regionów”?
W finale 8. edycji „Bitwy Regionów” spotkało się 16 KGW z całej polski, z kórych każde reprezentowało inne województwo. Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie:
- przewodniczący – Karol Okrasa,
- Sekretarz Stanu MRiRW – Anna Gembicka,
- Dyretor Generalny KOWR – Waldemar Humięcki,
- Prezes KRUS – Aleksandra Hudzik,
- Zastępca Prezesa ARiMR – Jerzy Radoń.
„Bitwa Regionów” – ile było zgłoszeń w 2023?
Tegoroczna 8. edycja „Bitwy Regionów” przyniosła rekordową liczbę zgłoszeń. Aż 3528 kół zadeklarowało chęć uczestnictwa w wydarzeniu.
Jaki jest cel „Bitwy Regionów”?
„Bitwa Regionów” to konkurs organizowany w celu promowania regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Wydarzenie powstało również, by promować i wspierać działania KGW oraz aktywizować pozostałą społeczność polskiej wsi.
Kto odpowiada za organizację „Bitwy Regionów”?
„Bitwa Regionów” jest organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Ile etapów ma „Bitwa Regionów”?
„Bitwa Regionów” jest konkursem trzyetapowym. Rywalizacja na poszczególnych etapach przebiega w następujący sposób:
- etap I – weryfikacja pod względem formalnym nadesłanych zgłoszeń w KOWR i prezentacja dań na poziomie powiatu,
- etap II – prezentacja dań na poziomie województwa, w której biorą udział KGW wcześniej triumfujące w powiecie,
- etap III – centralny etap konkursu, w którym spotykają się zwycięskie KGW z każdego z województw.
Które KGW dostały się do finału 8. edycji „Bitwy Regionów” i co ugotowały?
W finale 8. edycji „Bitwy Regionów” wystąpiło 16 KGW, które przygotowały następujące potrawy:
- KGW Kluczowianki (woj. dolnośląskie) – schab w borowikach,
- KGW „Ziemi Starotoruńskiej” w Przysieku (woj. kujawsko-pomorskie) – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki,
- KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- KGW Muszkowianki (woj. lubuskie) – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
- KGW w Niwach (woj. łódzkie) – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu,
- KGW Szaflary (woj. małopolskie) – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- KGW w Zielonej (woj. mazowieckie) – zieleńska szynka z nogą,
- KGW Miechowa (woj. opolskie) – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą,
- KGW w Leszczawie Dolnej (woj. podkarpackie) – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych,
- KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu,
- Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” (woj. pomorskie) – zupa rybna z ziemniakami –Rebionka z bulwami,
- KGW „Karolinki”w Kamienicy Polskiej (woj. śląskie) – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką,
- KGW w Tarczku (woj. świętokrzyskie) – męcybuły,
- KGW Jesionowianki (woj. warmińsko-mazurskie) – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu,
- KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo (woj. wielkopolskie) – „Feniks” dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych,
- KGW „Ach te Baby” (woj. zachodniopomorskie) – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: gov.pl