Jakie warzywa ozime wysiać w ogrodzie w październiku?
W październiku możemy wysiać koper ogrodowy, szpinak, pietruszkę, marchew, roszponkę, wysadzić czosnek niedźwiedzi, cebulę dymkę oraz tzw. czosnek zimowy (Harnaś).
W jakim miejscu siać warzywa?
Pod uprawę warzyw ozimych powinniśmy wybrać miejsce słoneczne, najlepiej o wystawie południowej, która umożliwi szybkie nagrzanie wiosną. W wybranym miejscu nie powinny tworzyć się zastoiska wodne spowodowane wiosennymi roztopami. Najlepsze stanowiska to te położone na glebach lekkich, przepuszczalnych i o dużej zawartości substancji organicznej, czyli po dostarczeniu dawki przefermentowanego kompostu, obornika lub przekopanymi nawozami zielonymi.
Czym nawozić warzywa ozime?
Na mniej żyznym stanowisku oprócz kompostu można zastosować nawozy potasowe i fosforowe w ilości około 20 g/m2 soli potasowej i tyleż samo superfosfatu potrójnego granulowanego. Następnie dokładnie przekopujemy i starannie wyrównujemy powierzchnię grabiami. Ograniczy to stratę wilgoci przed siewem, a także zapobiegnie zbieraniu się wody w zagłębieniach zimą i wiosną. Od końca września do połowy listopada możemy wysadzać czosnek. W pierwszej i drugiej dekadzie października wysadzamy dymkę i cebule szalotki. Zarówno ząbki czosnku, jak i dymka czy cebule szalotki muszą się dobrze ukorzenić przed zimą. Marchew i pietruszkę wysiewamy na przełomie listopada, tuż przed zamarznięciem ziemi. Od połowy listopada aż do mrozów możemy wysiewać koper.
Jak siać warzywa ozime?
Podczas siewów ozimych zwiększamy ilość nasion o około 50% w stosunku do zalecanych przy uprawie wiosennej. Musimy się liczyć z tym, że nie wszystkie nasiona wykiełkują, z uwagi na niesprzyjające warunki. Przy zimowej uprawie szalotki i cebuli dymki ważny jest materiał nasadzeniowy. Powinien być w przedziale 20–25 mm średnicy. Cebule sadzimy na głębokość 5 cm, tak aby szyjka była pod ziemią. Zapobiegniemy tym sposobem wyrastaniu cebul jesienią w szczypior. Cebule sadzimy w rozstawie 3 × 20 cm, szalotkę natomiast 4 × 20 cm. W przypadku sadzenia czosnku kierujemy się podobnymi kryteriami, a zatem wybieramy tylko ząbki duże, gdyż plon zależny jest od wielkości zastosowanego materiału. Im większe ząbki, tym większy plon. Ząbki sadzimy w rozstawie 6–10 × 30–40 cm, na głębokości 5–8 cm. Jeżeli zaś chodzi o marchew i pietruszkę, to nasiona wysiewamy na głębokość 2–3 cm, zużywając około 7 g nasion na 10 m2. Na podobną głębokość wysiewamy szpinak w rzędach 20–30 cm, zużywając około 4 g na 1 m2. Koper wysiewamy na głębokość 1–2 cm w rzędy lub rzutowo, zużywając od 1 do 2,5 g nasion na 1 m2.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska