Jakie warzywa i zioła nadają się do uprawy w doniczkach?
Do domowego pędzenia nadają się:
- cebula,
- szczypiorek,
- czosnek,
- pietruszka korzeniowa i naciowa,
- seler naciowy i korzeniowy.
Ponadto również niektóre zioła, jak:
- cząber,
- bazylia,
- majeranek.
Rośliny z przeznaczeniem do pędzenia warto wybrać już podczas zbiorów, ponieważ powinny być zdrowe, w dobrej kondycji, jędrne i nieuszkodzone. Jednak ich korzenie mogą być rozwidlone lub niekształtne. Przy selekcji cebuli wybierajmy tę o średnicy około 3 cm. Wykopmy z ogródka kępki dwuletniego szczypiorku, u którego nie obcinano liści od połowy wegetacji.
W czym uprawiać warzywa i zioła w domu?
Jako naczynia do pędzenia mogą nam posłużyć:
- donice,
- skrzyneczki balkonowe,
- zwykłe doniczki.
W przypadku roślin o dużym systemie korzeniowym wykorzystujemy naczynia obszerne i głębokie, natomiast rośliny płytko się korzeniące, jak: majeranek, tymianek czy macierzanka, mogą rosnąć np. w misach.
Pietruszkę, selery i cebulę umieszczamy w podłożu tak, aby część korzeni wystawała ponad powierzchnię, cebulę – do 3/4 wysokości. Pozostałe wysadzamy jak rozsadę. Niektóre zioła, np. bazylię, majeranek, można wysiać i zbierać młodziutkie rośliny na bieżąco.
Na jakim podłożu uprawiać warzywa i rośliny w domu?
Ważne jest podłoże, które powinno być średnio zasobne, przepuszczalne. Dobra będzie ziemia kompostowa wymieszana z piaskiem 1: 1. Można również w przypadku pietruszki, selera czy cebuli jako podłoża użyć samego piasku, bowiem te rośliny korzystają ze zgromadzonych zapasów. Dla szczypiorku, bazylii czy majeranku wymagane jest podłoże żyzne i zasobne w składniki pokarmowe. Na dno naczynia, w którym konieczny jest otwór odpływowy, wsypujemy warstwę drenażu: drobne kamyki lub keramzyt. Jest to konieczne, by nie przesuszyć podłoża ani go nie przelać. Jeśli trudno jest utrzymać właściwą wilgotność, choćby z uwagi na wysokie temperatury panujące w pomieszczeniach przy mocno grzejących kaloryferach, można naczynia z roślinami ustawiać na warstwie kamyków na tacy lub podstawce, która systematycznie zwilżana paruje, dostarczając wilgoci w powietrzu.
W jakiej temperaturze uprawiać zioła w domu?
Bazylia, hyzop, szałwia czy majeranek najlepiej czują się w temperaturze 20–25°C, w niższej, na poziomie 15–20°C – melisa, cząber czy lawenda, a takie jak rozmaryn czy tymianek wolą nieogrzewane, lecz widne pomieszczenia. Dodatkowym problemem jest właściwe oświetlenie. Jesienne i zimowe dni obarczone są krótkim czasem nasłonecznienia. Ten problem można częściowo rozwiązać, stawiając naczynia z roślinami na parapecie o południowej wystawie bądź zastosować doświetlanie roślin przez około 10 godz. dziennie, umieszczając lampy jarzeniowe na wysokości 40 cm nad czubkami. W przypadku roślin wieloletnich, np. hyzopu, melisy, szałwii, tymianku, rozmarynu, usuwamy na bieżąco wierzchołki pędów głównych, zmuszając je do tworzenia pędów bocznych. Te rośliny możemy wiosną wysadzić do gruntu i hodować wiele lat.
Małgorzata Wyrzykowska