Co to jest katran?
Katran jest bliskim krewnym kalafiora i kapusty, a wyglądem przypomina nieco jarmuż. Jest wartościowym warzywem, które na jednym stanowisku może rosnąć 10 do 15 lat. Ma duże, niebieskozielone, czasem z czerwonymi nabiegnięciami, pokarbowane i głęboko powycinane liście osadzone na sztywnych i grubych ogonkach.
Czy uprawa modrej kapusty jest skomplikowana?
Uprawa modraka nie jest trudna, ale potrzeba zachować kilka podstawowych zasad, w szczególności na początku. Przede wszystkim należy wybrać pod uprawę słoneczne lub lekko zacienione stanowisko, o podłożu próchnicznym, żyznym, przepuszczalnym i wilgotnym, odczyn pH 7,0. Jak inne kapustowate, bardzo lubi podłoże mocno nawiezione obornikiem lub kompostem, a także ściółkowanie słomą, które m.in. zapewni długotrwałą wilgoć. Można spróbować i posiać go na podłożu ubogim, ale nie należy wówczas spodziewać się dobrych plonów. Nie należy również zapominać, że jest to roślina w stanie naturalnym rosnąca na terenach wilgotnych, a zatem nie wolno dopuścić do jej przesuszenia podłoża i w okresach suszy bezwzględnie ją podlewać.
W jaki sposób rozmnażać katran?
Katran rozmnaża się z nasion wysiewanych jesienią w październiku lub na początku listopada (wykiełkują w następnym roku). Gdy z wysianych nasion wyrosną siewki, należy je przerwać, albo gdy będą miały 5 liści właściwych, przenieść na zagon, sadząc w rozstawie 50 × 40 cm.
Drugim sposobem jest pozyskiwanie sadzonek z odrostów korzeniowych pobieranych wiosną i sadzonych od razu na miejsce stałe. Sadzonki, które powinny mieć około 10 cm długości, ukorzenia się wiosną w doniczkach lub w gruncie. Innym sposobem jest podział karpy jesienią lub wiosną. Karpę kilkuletniej rośliny można podzielić szpadlem.
Modrak bardzo łatwo zawiązuje kwiaty i nasiona. Kwiaty trzeba obrywać, gdyż niepotrzebnie osłabiają roślinę. Można je pozostawić na mniej dorodnych egzemplarzach z przeznaczeniem na nasiona. Oberwane można zjeść. Z uwagi na ciekawy kształt i kolor liści można modrak posadzić na rabacie kwiatowej, czyli potraktować jako element dekoracyjny.
Jakie właściwości ma modra kapusta?
Liście i młode ogonki liściowe modraka mają podobne właściwości jak jarmuż czy brokuł – m.in. zawierają duże ilości witaminy C. Z bardzo młodych modraków zrywa się pojedyncze liście na sałatki. Starsze, po wybieleniu, przyrządza się podobnie jak szparagi. Można je gotować w wodzie, na parze, dusić lub piec. By uzyskać delikatniejsze liście i ogonki, warto roślinę bielić, np. narzucając na nią cienką warstwę suchej słomy, przykrywając włókniną lub stawiając na niej drewnianą skrzynkę.
Małgorzata Wyrzykowska