Przepis na granitę truskawkową
Składniki: 350 g mrożonych truskawek, 80 g brązowego cukru, 40 ml soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy, 20 ml soku z cytryny, 150 ml białego rumu.
Wykonanie: Truskawki wyjąć 15 minut przed zrobieniem granity, aby lekko się rozmroziły. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Do blendera przełożyć truskawki, cukier, wlać soki z pomarańczy i cytryny. Dodać rum i utrzeć blenderem. Można spożywać bezpośrednio po zrobieniu lub przechowywać w zamrażalniku i wyjąć 15 minut przed planowanym podaniem i delikatnie zdrapywać zamarznięte okruchy granity do kieliszków.
Przepis na paszteciki z orzechów
Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki orzechów arachidowych, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jabłko, 4 łyżki śmietany, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek pokroić na plastry. Zeszklić na maśle klarowanym. Dodać starte jabłko i smażyć, aż zmięknie. Bułkę rozdrobnić i zalać mlekiem, po namoczeniu lekko odcisnąć. Orzechy drobno posiekać lub zemleć razem z bułką. Dodać cebulę z czosnkiem i jabłkami. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z konfiturą malinową lub żurawinową.
Przepis na włoskie grissini z pieczonym camembertem
Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 20 g drożdży, 500 g mąki do pizzy, 100 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, do posypania: ziarna sezamu, oliwa z oliwek; do podania: 1 okrągły ser camembert, szynka szwarcwaldzka, oliwki, winogrona.
Wykonanie: Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 20 minut. Resztę mąki przesiać, dodać zaczyn, oliwę, sól i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę pod przykryciem. Następnie zagnieść ciasto, rozwałkować i kroić w długie paski. Zawijać cienkie paluszki z dwóch stron i układać na blaszce. Posmarować oliwą i posypać sezamem. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec około 20 minut, aż się zrumienią. Pięć minut przed końcem dołożyć przecięty na pół camembert. Upieczone grissini podawać z rozpływającym się camembertem. Część można owinąć szynką szwarcwaldzką.