Małgosia z „Rolnik szuka żony” i jej pasja do gotowania
Małgosia Borysewicz była uczestniczką 4. edycji „Rolnik szuka żony”, w której poznała obecnego męża, Pawła. Małżeństwo wspólnie prowadzi gospodarstwo rolne nastawione na hodowlę bydła mlecznego i produkcję mleka. Małgosia poza tym, że jest rolniczką, uwielbia spędzać czas w kuchni, tworząc nowe przepisy, ale również odświeżając stare, którymi chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami na koncie, na Instagramie o nazwie „rolnikwszpilkach”. Przepisy pojawiające się na koncie są bardzo różne, zarówno na ciasta, jak i na dania wytrawne.
Świąteczny przepis na makowiec od Małgosi z „Rolnik szuka żony”
W okresie przedświątecznym Małgosia podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na makowiec inny niż wszystkie. Zdaniem rolniczki, ciasto jest krucho drożdżowe i smakuje wyśmienicie.
Poznajcie przepis na świąteczny makowiec od Małgosi z „Rolnik szuka żony”:
Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250 ml śmietany 18% gęstej,
- 5 dag drożdży,
- 200 g masła schłodzonego,
- 4 żółtka,
- 1 jajo całe.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z 1 łyżką cukru. Dodajemy resztę składników, gnieciemy i wstawiamy na noc do lodówki.
Masa makowa:
- 50 dag maku parzymy 30 minut. Mak mielimy po odcedzeniu na ściereczce w sitku.
Po odcedzeniu dodajemy do maku:
- 125 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżkę cukru,
- 4 ubite białka,
- bakalie,
- aromat migdałowy.
Jak informuje rolniczka, z podanej porcji wychodzi od 3 do 4 placków, które należy zawinąć w papier i piec przez ok. 45 min w temperaturze równej 170 stopni i z włączonym termoobiegiem.
Jako propozycję dekoracji, Małgosia wskazuje lukier śmietankowy. Oto przepis:
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki podgrzewamy. Po ostudzeniu dodajemy:
- 1 szklankę mleka w proszku, by zagęścić lukier.
W razie potrzeby można dosypać więcej mleka w proszku.
Smacznego!
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: instagram.com/rolnikwszpilkach