Dużo więcej rolników będzie mogło przystąpić do systemu QMP
Bydło ras mlecznych i mieszańców zostanie włączone do systemu jakości QMP. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego po trzech latach starań otrzymało pozytywną decyzję resortu rolnictwa w tej sprawie. To informacja ważna dla producentów żywca wołowego, ponieważ do tej pory wołowina certyfikowana w systemie QMP mogła pochodzić tylko od ras mięsnych. Dzięki tej decyzji prawie każdy rolnik w Polsce, który prowadzi opas bydła będzie miał możliwość przystąpienia do systemu QMP.
- Pogłowie bydła mięsnego rośnie, ale w dalszym ciągu prawie 90% cieląt do opasu pochodzi od krów mlecznych - poinformował prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Dodał, że włączenie produkcji wołowiny z mlecznych ras bydła do systemu QMP oznacza, iż produkty tych zwierząt będą mogły być oznaczone znakiem jakości. Zgodnie ze Standardami Systemu QMP oprócz produktu „Wołowina QMP z ras mięsnych” będzie dostępna także „Wołowina QMP z ras mlecznych”.
- Konsumenci będą mogli rozpoznać na półce sklepowej wołowinę o gwarantowanym pochodzeniu z ras mięsnych, ale także wołowinę z ras mlecznych - wyjaśnił prezes PZPBM.
System QMP ze wsparciem w ramach ekoschematu Dobrostan zwierząt?
Wierzbicki poinformował też, że trwają prace nad wsparciem uczestników systemu QMP w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt.
- System jakości QMP został zmodyfikowany w kierunku produkcji zrównoważonej niskoemisyjnej.Taka produkcja jest wspierana w ramach WPR, a w Polsce trwają prace nad wsparciem uczestników systemu QMP w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt. Wprowadzenie dopłat w tym zakresie od 2024 roku da silny impuls do zwiększania produkcji wołowiny certyfikowanej zrównoważonej, z wyższym dobrostanem zwierząt – zaznacza prezes PZPBM.
Ujęcie w Krajowym Planie Strategicznym w ramach ekoschematów wsparcia dla uczestników krajowego systemu jakości QMP jest jednym z założeń strategii „Polska Wołowina 2030”. Rolnicy, którzy przystąpią do programu QMP będą otrzymywali dodatkową płatność w ramach eksoschematów z tego tytułu.
Co to jest System QMP?
System QMP (Quality Meat Program) jest otwartym systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2008 r. Obejmuje cały proces żywienia, chowu i opasu.
Rolnicy, którzy przystąpili do systemu QMP mają możliwość uzyskania wyższej ceny za żywiec wołowy, wsparcia ze strony specjalistów, a współpraca z certyfikowanymi podmiotami w całym łańcuchu wartości sektora wołowiny daje wyższe bezpieczeństwo transakcji i terminowość dostaw oraz płatności. Dodatkową korzyścią jest większa szansa na uzyskanie środków unijnych na rozwój gospodarstwa.
oprac. Kamila Szałaj, na podst. PZPBM, topagrar.pl