IV miejsce Polski pod względem produkcji żywności
W Polsce od roku 2013 obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dzięki dobrym warunkom do produkcji rolniczej nasze państwo pozycjonuje się na 4. miejscu wśród największych producentów żywności w Europie, a poprzedzają ją tylko Francja, Niemcy i Hiszpania. Okazuje się również, że Polska przoduje w produkcji np. jabłek, gruszek czy śliwek, zajmując czołową pozycję.
Co najchętniej inne państwa eksportują z Polski?
Dzięki wysokiej jakości, łatwej dostępności i przystępności cenowej polska żywność jest znana i lubiana na całym świecie. Zagraniczni kontrahenci chętnie sprowadzają na teren swoich państw warzywa, owoce, mięso i jego przetwory, twaróg, pieczywo, wędliny oraz sery.
Jaka jest sytuacja eksportowa polskiej żywności?
Jak twierdzi MRiRW, w naszym państwie nie musimy się martwić o samowystarczalność żywnościową, ponieważ dysponujemy jej nadwyżką i jednocześnie jesteśmy jej dużym eksporterem.
Tylko w roku 2023 wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych wyniosła 51,8 mld EUR, czyli 236,4 mld zł, dzięki czemu nastąpił wzrost o 8,1% w porównaniu do roku 2022.
Wzrostowi uległ również udział eksportu rolno-spożywczego z 13,8% w roku 2022 do 14,7% w roku 2023. Jak podkreśla MRiRW, wyniki te potwierdzają rosnące znaczenie branży rolno-spożywczej w polskiej gospodarce.
Czego eksportowaliśmy najwięcej do państw UE w roku 2023?
W roku 2023 do krajów UE eksportowaliśmy najwięcej:
- mięsa i jego przetworów innych niż drobiowe – wartość eksportu to 4,2 mld euro,
- mięsa drobiowego – wartość eksportu to 3,1 mld euro,
- pieczywa i wyrobów piekarniczych – wartość eksportu to 2,8 mld euro,
- ryb i ich przetworów – wartość eksportu to 2,6 mld euro,
- paszy dla zwierząt – wartość eksportu to 2,4 mld euro,
- produktów mleczarskich – wartość eksportu to 2,2 mld euro,
- ziarna zbóż i wyrobów cukierniczych – wartość eksportu to po 2,1 mld euro.
Czego eksportowaliśmy najwięcej do państw spoza UE w roku 2023?
W roku 2023 do państw spoza UE eksportowaliśmy najwięcej:
- pszenicy – wartość eksportu to 4,7 mln ton, 1,2 mld euro,
- produktów mlecznych – wartość eksportu to 1,1 mld euro,
- mięsa drobiowego – wartość eksportu to 961 mln euro,
- pieczywa i wyrobów piekarniczych – wartość eksportu to 937 mln euro,
- wyrobów tytoniowych – wartość eksportu to 821 mln euro,
- czekolady i wyrobów czekoladowych – wartość eksportu to 798 mln euro.
Które państwa eksportują najwięcej żywności z Polski?
W roku 2023 udział rynku unijnego w eksporcie polskiej żywności wyniósł 73%, a największymi odbiorcami artykułów rolno-spożywczych z Polski byli:
- Niemcy (od lat główny partner handlowy Polski) – eksport o wartości 13,3 mld euro, o 11 proc. więcej niż w 2022 r.,
- Niderlandy – 3,2 mld euro,
- Francja – 3 mld euro,
- Włochy – 2,5 mld euro,
- Czechy – 2,4 mld euro.
Odnotowano również wzrost wartości polskiego eksportu o:
- ok. 15% do Irlandii,
- 14% do Grecji,
- 12% do Hiszpanii.
Eksport żywności do państw spoza UE w roku 2023 wyniósł 13,75 mld euro, czyli 63 mld zł, natomiast udział tych państw w strukturze geograficznej osiągnął poziom 27%.
Do największych odbiorców polskiej żywności z Polski w roku 2023 zaliczamy:
- Wielką Brytanię – eksport o wartości 4,2 mld euro, o 14 proc. więcej niż w roku 2022,
- Ukrainę – ponad 1 mld euro,
- Stany Zjednoczone – 870 mln euro.
Systematycznie wzrasta również wartość sprzedaży artykułów rolno-spożywczych na rynki nigeryjski i turecki.
Przeczytaj również:
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: MRiRW