Chiny: wreszcie zaczęły rosnąć trzody chlewnej
Trwa okres przedświąteczny. Niestety, pomimo zwiększonych zamówień ze strony zakładów mięsnych, ceny skupu świń nie uległy zmianie.
Dodatkowo tegoroczną, bardzo złą sytuację hodowców świń, pogarsza nadprodukcja, która też ogranicza przedświąteczne podwyżki.
Jednak analitycy rynkowi dają hodowcom odrobinę nadziei. Okazuje się, że w Chinach ceny trzody chlewnej poszły w górę o kilkadziesiąt procent.
- To daje szansę europejskiej wieprzowinie na eksport - zaznacza bank ING.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce - bez zmian mimo okresu przedświątecznego
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – 3,70 zł/kg (wzrost o 20 gr);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – 3,6-4,1 zł/kg (bez zmian);
Kujawsko-pomorskie:
- Kwiecińscy, Żnin - 3,65 zł/kg
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – 4,18 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody – 3,70-4,10 zł/kg (wzrost o 10 gr); 5,0 zł/kg wbc kl.E (bez zmian); maciory 2,4 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – 3,70-4,1 zł/kg (wzrost o 10-50 gr);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – 4,46 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski – 3,7 zł/kg (bez zmian);
- Mróz – 5,20 zł/kg (bez zmian).
Nadal występują problemy z dostępnością żywca wołowego
Dobra passa na rynku żywca wołowego trwa. Rośnie popyt, rosną ceny w skupie. W drugiej połowie listopada średnia cena żywca wołowego wyniosła 9,16 zł/kg (dane MRiRW). To o 56 groszy (6,5 proc.) więcej niż przed miesiącem. Jak wyliczają analitycy banku ING, w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o niemal 46 proc. wyższa. W stosunku do ubiegłego tygodnia zdrożały wszystkie grupy bydła, ale największe skoki obserwujemy w przypadku jałówek.
Eksperci przewidują, że wzrosty cen bydła będą notowane również w kolejnych miesiącach, bo nadal utrzymują się problemy z dostępnością surowca.
- Dopasowanie produkcji to popytu to proces długofalowy, w związku z czym bieżący poziom cen będzie się utrzymywać w nadchodzącym okresie. Bardzo prawdopodobne są kolejne wzrosty, jeszcze w tym roku z uwagi na zbliżający się okres świąteczny - wyjaśniają analitycy ING.
Jednak hodowcy bydła nie
Kolejny wzrost ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 16,70 zł/kg (kl. O) (wzrost o 70 gr), krowy 15,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 8–10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 9,0–10 zł/kg (wzrost o 2 zł), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 17,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 18,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 16,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 17,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian); krowy 2,8-5,6 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19 zł/kg (kl. O) (wzrost o 80 gr), 19,40 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 80 gr) 19,60 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 80 gr), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 18 zł/kg (kl. R) (wzrost o 20 gr), krowy 15,5 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 1 zł);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8-11 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 10,20 zł/kg (wzrost o 80 gr), jałówki - 6,5 - 8,40 zł/kg (wzrost o 40 gr), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 11,20 zł/kg (bez zmian), jałówki 10,50 zł/kg (bez zmian), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).
Oprac. K. Szałaj
fot. GIW