Ceny bydła rosną nieprzerwanie od stycznia tego roku. Nikogo już chyba nie dziwi fakt, że w tym tygodniu notujemy kolejne podwyżki. Za byka w klasie R otrzymamy nawet 20,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12 zł/kg, a za krowy - 8,10 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 19 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 13.03.2022 – 20.03.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 10,48 zł za kg. To o 3,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu między 6 a 12 marca. To także o 7,4 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 56,8 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 21 zł/kg w wadze poubojowej.
Niemcy: ceny bydła znów poszły w górę
Wysokie ceny bydła utrzymują się w całej Unii Europejskiej. Powodem tych podwyżek są oczywiście braki bydła na rynku.
- Podaż na niemieckim rynku bydła rzeźnego wystarcza tylko na zaspokojenie popytu. Dotyczy to w szczególności krów rzeźnych. Rezultatem są rosnące ceny - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Analitycy: stek będzie jak kawior
Odzwierciedleniem cen w skupach są ceny mięsa na półkach sklepowych, które w ostatnich miesiącach rosną do niespotykanych poziomów.
- Stek będzie jak kawior. Zaczynamy się do tego zbliżać. Ceny mięsa po prostu wystrzelą w górę. Po pierwsze będzie mniej stad, a po drugie ziarna będzie na tyle mało, że status mięsa będzie się zbliżał do poziomu towaru luksusowego. Trochę tak jak było np. przed drugą wojną światową. Wtedy mięsa nie jadano aż tak powszechnie jak teraz - wyjaśnia Bartosz Urbaniak, analityk BNP Paribas w rozmowie z Wiadomościami Handlowymi.
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce?
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (wzrost o 40 gr),
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (wzrost o 1 zł),
- krowy (kl. O): 18,70 zł/kg (wzrost o 70 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 11,80 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 20,20 zł/kg (wzrost o 80 gr),
- byki (kl. R): 20,60 zł/kg (kl. R) (wzrost o 60 gr),
- jałówki (kl. O): 19,40 zł/kg (wzrost o 60 gr),
- jałówki (kl. R): 20,00 zł/kg (wzrost o 60 gr);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00 – 13,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki 10,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (spadek o 20 gr),
- byki (kl. R): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 20,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 18,80 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 19,40 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 18,00 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,40 zł/kg (spadek o 1,10 zł),
- jałówki: 9,60 zł/kg (wzrost o 10 gr),
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj, fot. arch.
oprac. cen. M. Czubak