W krajowych cennikach bydła nadal obserwujemy podwyżki. W ostatnim tygodniu zakłady ubojowe podniosły ceny nawet o 1,50 zł/kg za żywiec. Rosną zarówno ceny żywych zwierząt, jak i w wadze poubojowej we wszystkich kategoriach bydła - byków, jałówek i krów.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 18.04.2022 – 24.04.2022 roku średnia cena żywca wynosiła 11,35 zł za kg. To o 5 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o 61,1 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 22,94 zł/kg w wadze poubojowej.
Jak podaje KOWR, zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat przeciętnie po 22,38 zł/kg, czyli 70 proc. drożej niż rok temu.
Te ceny, choć wysokie, nadal nie rekompensują hodowcom nakładów, jakie muszą ponieść na produkcję.
Niemcy: od miesiąca nie wzrosły ceny bydła
Z kolei w Niemczech ceny bydła w tym tygodniu znów pozostają na niezmienionym poziomie, choć zwierząt na rynku jest mniej.
- Na niemieckim rynku bydła rzeźnego niezbyt dużej podaży towarzyszy odpowiedni popyt. Ceny pozostają na dotychczasowym poziomie - informuje niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byki w klasie R 5,45 euro/kg. To tyle samo, ile tydzień temu i o 30 centów mniej niż przed miesiącem.
Ceny bydła w Polsce: czy można spodziewać się kolejnych podwyżek?
Zdaniem analityków rynkowych ceny bydła w Polsce pozostaną wysokie w tym roku.
- Utrzymanie niskiej produkcji wołowiny, w warunkach rosnących kosztów produkcji i droższych produktów alternatywnych (wieprzowina i drób), wskazuje na możliwość utrzymania w 2022 cen bydła i wołowiny na wysokim poziomie. Czynnikiem negatywnym może być osłabienie koniunktury gospodarczej i wzrost niepewności w warunkach wojny w Ukrainie, co ograniczyć może wydatki konsumentów na droższe produkty, w tym wołowinę - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku PKO BP.
Warto też zauważyć, że KE przewiduje spadek produkcji wołowiny w tym roku o 0,9 proc., co w praktyce oznacza redukcję produkcji w UE o prawie 300 tys. t w relacji do roku 2018.
Ekspert zaznacza, że dalszy spadek potencjału produkcyjnego wspiera zachodzący proces zmian strukturalnych w sektorze wołowiny w krajach Europy Zachodniej.
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 29.04.2022r.
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 22,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 12-14,50 zł/kg (wzrost o 1,50 zł),
- jałówki: 11-13 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 9-10 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 21,60 zł/kg (kl. R) (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00-13,00 zł/kg (wzrost o 60-90 gr),
- jałówki 10,00-12,00 zł/kg (wzrost o 70-80 gr),
- krowy 5,60 - 8,40 zł/kg (brak w poprzednim zestawieniu).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 21,80 zł/kg (wzrost o 1,40 zł),
- byki (kl. R): 22,40 zł/kg (wzrost o 1,60 zł),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,40 zł/kg (wzrost o 1,40 zł),
- jałówki (kl. O): 21,50 zł/kg (wzrost o 1,60 zł),
- jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (wzrost o 1,50 zł),
- krowy (320 kg mięsa): 19,50 zł/kg (wzrost o 10 gr);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8,00 -11,00 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 12,10 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- jałówki: 10,70 zł/kg (wzrost o 50 gr),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,90 - 13,50 zł/kg (spadek o 20-50 gr),
- jałówki: 10,50-12,50 zł/kg (spadek o 50 gr),
- krowy: 8,50-8,80 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. arch.