Ceny bydła w Polsce już nie rosną, jak jeszcze kilka tygodni temu. W tym tygodniu większość ubojni i zakładów mięsnych utrzymało cenniki na niezmienionych poziomach. Za byka w klasie R otrzymamy więc 21,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12,50 zł/kg, a za krowy - 8,20 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 20 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 28.03.2022 – 03.04.2022 roku średnia cena żywca wynosiła 11,17 zł za kg. To o 3,3 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu między 21 a 27 marca. To także o 11,7 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 64,7 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 22,71 zł/kg w wadze poubojowej.
W tym okresie zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat przeciętnie po 21,94 zł/kg, o 3 proc. drożej niż tydzień wcześniej.
- W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku ćwierćtusze były droższe odpowiednio o 10 proc. i 61 proc. - poinformował KOWR.
Niemcy: ceny bydła spadły drugi tydzień z rzędu
W Niemczech po raz raz drugi w tym roku ceny bydła zanotowały spory spadek. Pojawiło się więcej zwierząt na rynku, a zakłady zrealizowały zamówienia i zaczęły ograniczać skup.
- Na początku Wielkiego Tygodnia podaż byków nadal zaspokaja zapotrzebowanie rzeźni, co ponownie skutkuje znacznym spadkiem cen. Jednak krowy przeznaczone do uboju nie są tak łatwo dostępne - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Analitycy: wbydło mięsne pozostaje w trendzie rosnącym
Jednak zdaniem analityków rynkowych podwyżki cen bydła są jeszcze możliwe.
- Bydło mięsne i cała grupa żywca wołowego pozostaje w trendzie rosnącym. Co tydzień w cennikach widać aktualizację od kilku do kilkunastu groszy na kilogramie. Producenci podkreślają jednak, że pomimo wysokich cen wkrótce będą musieli mierzyć się z jeszcze silniej rosnącymi kosztami - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku ING.
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 08.04.2022r.
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 11,80 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 21,60 zł/kg (kl. R) (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,00 – 13,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki 10,00 – 12,00 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 20,90 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,10 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 19,50 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,90 - 13,00 zł/kg (wzrost o 0,00 - 1,10 gr),
- jałówki: 11,90-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr- 1,60 zł),
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. arch.