StoryEditorCeny bydła

Ceny bydła nie drgnęły od dwóch tygodni. Jakie są aktualne stawki za byki, krowy i jałówki?

25.10.2022., 10:10h
W Polsce ceny bydła stoją w miejscu. Zakłady mięsne już drugi tydzień z rzędu nie podniosły cenników. Pozytywny sygnał płynie natomiast z Niemiec - tam po pięciu tygodniach zastoju stawki za bydło znów poszły w górę. Po ile obecnie są skupowane byki, jałówki i krowy w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!  

Ceny bydła w Polsce stanęły w miejscu. Cenniki pozostają bez zmian

Od dwóch tygodni zasadniczo nie zmieniają się ceny skupu bydła nie zmieniły się w ostatnim tygodniu. Wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne pozostawiły cenniki na niezmienionych poziomach. 

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,35 zł/kg, a za krowy - 9 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek dochodzą do 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w drugim tygodniu października br. bydło rzeźne skupowano po 10,89 zł/kg, o 1% drożej niż na początku października, ale o 0,5% taniej niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była o 27% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Za byki 12-24 miesiące w tym okresie płacono średnio 11,71 zł/kg, za krowy 9,38 zł/kg, a za jałówki 11,36 zł/kg.

Produkcja wołowiny w UE spadnie w 2022 roku

Z najnowszej, jesiennej prognozy KE wynika, że produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,6 proc. w 2022 r., głównie z powodu dostosowania strukturalnego w sektorze wołowiny i mleka, pomimo wysokich cen wołowiny.  Będzie to efekt m.in. redukcji o pogłowia bydła w UE oraz wysokich cen pasz i nośników energii. Spadki obserwujemy w szczególności we Francji i w Niemczech, gdzie produkcja obniżyła się odpowiednio o -4 proc. i -8,5 proc. z uwagi na spadek konsumpcji mięsa i mleka. W wielu regionach tych krajów przyczyną spadku pogłowia były także duże niedobory  paszy w wyniku ekstremalnej suszy przy gwałtownie rosnących kosztach produkcji i energii.

Jednocześnie zdaniem KE spadnie wywóz z UE o 1 proc. ze względu na rekordowo wysokie ceny krajowe i pomimo dobrych perspektyw eksportu na niektóre rynki. Natomiast import do UE wzrośnie - głównie z Wielkiej Brytanii i Brazylii. 

Bydło w Polsce w cenie, a mimo to rolnicy likwidują stada

Jeśli chodzi o Polskę, to według danych ARiMR pogłowie bydła (stan na 30 sierpnia 2022 r.) wyniosło blisko 6,7 mln szt. i było o 1,8 proc. większe niż w analogicznym okresie 2021 r.

Równocześnie liczba gospodarstw utrzymujących bydło, w porównaniu ze stanem sprzed roku, uległa redukcji z 351,6 tys. do 339,7 tys. Tendencja ta przekłada się też na uboje - w okresie styczeń–lipiec 2022 r. uboje przemysłowe bydła (bez cieląt) wyniosły 624 tys. ton w wadze żywej (326 tys. ton wbc.) i były o 3% mniejsze niż przed rokiem. 

- Co z tego, że ceny bydła są rekordowe, skoro za byka mogę kupić dużo mniej niż kilka lat temu. W tej chwili koszty produkcji są dużo wyższe niż te podwyżki w skupie - wyjaśnia nam hodowca z woj. mazowieckiego, który trzymuje 80 sztuk bydła opasowego.

Ale jak zaznacza KOWR, w Polsce produkcja wołowiny i tak kilkukrotnie przewyższa krajowe zużycie. W konsekwencji stopień samowystarczalności żywnościowej na rynku wołowiny (liczonej jako relacja produkcji ogółem do zużycia wewnętrznego) kształtuje się na poziomie 403–441%. 

- Wysoki poziom tego wskaźnika wynika z niewielkiego, wynoszącego około 3 kg, krajowego spożycia wołowiny na jednego mieszkańca w stosunku do dużego wolumenu produkcji. Powstała w ten sposób nadwyżka podaży nad popytem pozwala na sprzedaż za granicę ponad 80% produkowanego w kraju asortymentu wołowego - wylicza KOWR.

W Niemczech znów rosną ceny bydła

W Niemczech już drugi tydzień z rzędu, po pięciotygodniowym zastoju, wzrosły ceny byków, a także krów i jałówek. Rosnące stawki to wynik zwiększonego popytu na młode byki.

- Na niemieckim rynku bydła rzeźnego ożywiony popyt na młode byki powoduje, że ich ceny nadal rosną. Ceny za krowy i jałówki też idą lekko w górę - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,05-5,10 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,12 euro/kg, a krów 4,03-4,23 euro/kg.

Jakie będą ceny bydła w Polsce na koniec 2022 i 2023 roku?

Bankowi ekonomiści nie maja dobrych wiadomości dla producentów bydła. Ich zdaniem w najbliższych miesiącach ceny bydła będą spadać z uwagi na rosnącą podaż żywca. 

- Uważamy, że minęliśmy punkt zwrotny na światowym rynku bydła i kolejne kwartały, wraz z pojawiającą się coraz większą jego podażą, przyniosą dalszy spadek cen skupu - informują analitycy Credit Agricole. 

Ich zdaniem cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 10,60 zł/kg oraz 8,50 zł/kg na koniec 2023 r. 

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 21 października 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 19,30 zł/kg (bez zmian).

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10,20-12,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 9,30-11,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,20 zł/kg  (bez zmian),
  • byki (kl. R): 21,60 zł/kg  (bez zmian),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,80 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg  (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,00 zł/kg  (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10,70-14,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,30-14,00 zł/kg (bez zmian),

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: do 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: do 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,70-12,50 zł zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 (bez zmian),
  • krowy: 8,50 - 10,50 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: MRiRW

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:55