Nadal brakuje bydła. Zakłady ubojowe cały czas wykazują zwiększony popyt na byki, jałówki i krowy. Zaowocowało to kolejnymi podwyżkami w cennikach, zwłaszcza w odniesieniu do krów.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,30 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-12 zł/kg.
Rekordowe ceny bydła utrzymują się też w Niemczech
Również w Niemczech ceny buhajów, krów i jałówek utrzymują się na rekordowych poziomach.
- Wciąż niewielka podaż bydła nie wystarcza na pokrycie całego popytu. Rezultatem znów są rosnące ceny – wyjaśnia niemieckie Stowarzyszenie Zrzeszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
7 lutego VZEG poinformowało, że w Niemczech za młode byki w wadze ubojowej rolnicy otrzymują 4,95 euro/kg (22,45 zł/kg) wbc (byki w klasie R3). W do ubiegłego tygodnia cena ta wzrosła o 5 centów. Jałówki są wyceniane na 4,60 euro/kg (20,55 zł/kg), czyli o 10 eurocentów drożej niż tydzień temu.
Boom na bydło trwa w całej UE
Dobre ceny bydła uzyskuje większość hodowców w UE. Oczywiście przyczyny wzrostu cen w krajach UE są takie same jak w Polsce i Niemczech: z jednej strony mniejsza podaż, z drugiej strony mniej importu. Poza Niemcami najwyższe stawki notują producenci w Szwecji, Polsce, Austrii i Hiszpanii. Na drugim biegunie są Rumunia, Belgia i Litwa. Tam ceny są niewiele powyżej 3 euro/kg.
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,36 euro/kg wbc za byki, 3,57 euro/kg za krowy.
Czy ceny bydła jeszcze wzrosną w tym roku?
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen, który prawdopodobnie utrzyma się w najbliższych miesiącach.
- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają analitycy banku ING.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 18 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15,70 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 10 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian); krowy 2,8-5,6 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,40 zł/kg (kl. R,) (spadek o 20 gr) 19,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 17,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 17,80 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 15 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 10,20 zł/kg (spadek o 80 gr), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 10,20 zł/kg (spadek o 10 gr), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (spadek o 1,60 zł), jałówki 8,80 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj
oprac cen. M. Czubak
fot. arch.