Tuż przed weekendem majowym zakłady mięsne i ubojnie poszukują żywca. Znajduje to swoje odzwierciedlenie w cennikach, które w wielu miejscach poszły w górę. Rosną zarówno ceny żywych zwierząt, jak i w wadze poubojowej we wszystkich kategoriach bydła - byków, jałówek i krów.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 11.04.2022 – 17.04.2022 roku średnia cena żywca wynosiła 11,24 zł za kg. To o 7,6 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o 60,2 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły ponad 22,75 zł/kg w wadze poubojowej. Jak podaje KOWR, cena ćwierćtusz wołowych była o 65 proc. wyższa niż przed rokiem.
Niemcy: ceny bydła od trzech tygodni stoją w miejscu
Z kolei w Niemczech ceny bydła w tym tygodniu znów pozostają na niezmienionym poziomie, choć zwierząt na rynku jest mniej.
- Podaż młodych buhajów jest mniejsza, ale i tak wystarcza na zaspokojenie potrzeb rzeźni. W związku z tym ceny pozostają niezmienione w stosunku do ubiegłego tygodnia - informuje niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byki w klasie R 5,45 euro/kg. To tyle samo, ile tydzień temu i o 30 centów mniej niż przed trzema tygodniami.
Czy ceny bydła w Polsce jeszcze będą rosły?
Zdaniem analityków rynkowych ceny bydła w Polsce pozostaną wysokie w tym roku.
- Utrzymanie niskiej produkcji wołowiny, w warunkach rosnących kosztów produkcji i droższych produktów alternatywnych (wieprzowina i drób), wskazuje na możliwość utrzymania w 2022 cen bydła i wołowiny na wysokim poziomie. Czynnikiem negatywnym może być osłabienie koniunktury gospodarczej i wzrost niepewności w warunkach wojny w Ukrainie, co ograniczyć może wydatki konsumentów na droższe produkty, w tym wołowinę - czytamy w najnowszej analizie rynkowej banku PKO BP.
Z kolei KOWR ocenia, że w 2022 r. podaż wołowiny będzie mniejsza w UE, bo produkcja może być o blisko 1 proc. mniejsza niż w 2021 r. i prawdopodobnie wyniesie 6,8 mln ton.
Eksperci nie spodziewają się natomiast spadku konsumpcji mięsa wołowego, mimo że jego ceny mocno wzrosły.
Jakie są aktualne ceny skupu żywca wołowego w Polsce z 22.04.2022r.
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 22,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy (kl. O): 20,50 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 12-13,50 zł/kg (wzrost o 20 gr - 1,70 zł),
- jałówki: 11-13 zł/kg (wzrost o 1,50 zł),
- krowy: 9-10 zł/kg (wzrost o 3,50-4,50 zł);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 21,60 zł/kg (kl. R) (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 21,00 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10,40-12,10 zł/kg (spadek o 60-90 gr),
- jałówki 9,30-11,20 zł/kg (spadek o 70-80 gr).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,40 zł/kg (bez zmian),
- byki (kl. R): 20,80 zł/kg (wzrost o 40 gr),
- byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. O): 19,90 zł/kg (bez zmian),
- jałówki (kl. R): 20,50 zł/kg (bez zmian),
- krowy (320 kg mięsa): 19,40 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna
- byki: 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 8,00 -11,00 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 12,10 - 14,00 zł/kg (bez zmian),
- jałówki: 10,30-13,00 zł/kg (bez zmian),
- krowy: 8,50-8,80 zł/kg (wzrost o 30 gr).
Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. A. Rutkowski