Ceny bydła nadal rosną i biją rekordy. W lutym w stosunku do stycznia w Polsce podrożały wszystkie grupy bydła.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11,50 zł/kg, a za krowy - 7,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17,50 zł/kg, bo mocno ich brakuje.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 21.02.2022 – 27.02.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 9,84 zł za kg. To o 8 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 14 a 20 lutego. To także o 4 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 45 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 19,94 zł/kg w wadze poubojowej.
W Niemczech ceny bydła znów ustanowiły historyczny rekord
Ceny bydła rosną też w całej Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej mocno rosną ceny buhajów, krów i jałówek. Najważniejszą przyczyną tych podwyżek są oczywiście braki bydła na rynku.
- Niewielka podaż na niemieckim rynku bydła rzeźnego nie wystarcza do zaspokojenia ożywionego popytu. Ceny ponownie znacząco wzrosną - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,60 euro/kg.
Czy ceny bydła będą nadal rosły?
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.
- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING.
- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.
Byki najdroższe w historii, a rolnik i tak na minusie
Choć branża mięsa wołowego bez wątpienia znajduje się w najlepszej sytuacji na tle innych zwierzęcych producentów, rolnicy i tak mają problem z opłacalnością. Powodem są oczywiście bardzo wysokie koszty produkcji, m.in. pasz i nawozów. Ich ceny nieprzerwanie od kilku miesięcy rosną. Już wiadomo, że od 11 marca saletra amonowa Anwil ma kosztować 6100 zł/t!
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,50 zł/kg (wzrost o 50 gr), jałówki 11 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 7,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19,60 zł/kg (kl. O) (wzrost o 40 gr), 19,80 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 20 gr) 20,00 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 20 gr), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 40 gr), krowy 17,50 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 1,00 zł);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 9,30 zł/kg (wzrost o 90 gr), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (bez zmian), jałówki 9,20 zł/kg (wzrost o 40 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. J. Nuckowski